ZLOUPOTREBA TRŽIŠTA: Facebookova kriptovaluta ne može u Evropu

Facebookova kriptovaluta libra ne može biti puštena u opticaj u Evropi dok postoji zabrinutost zbog autonomije te kompanije, sistemskih finansijskih rizika i zloupotrebe njene dominantne pozicije na tržištu, rekao je danas francuski ministar finansija Bruno le Mer.

Facebook je u junu najavio planove za pokretanje nove valute pošto proširuje elektronsko poslovanje, ali se libra našla na udaru kritika regulatora širom svijeta, koji strahuju da bi moglo doći do destabilizacije globalnog finansijskog sistema.

Le Mer nije objavio detalje o načinu na koji Francuska može da spriječi dolazak libre u EU.

On je, takođe, naglasio da je sa dolazećim i odlazećim predsjednikom Evropske centralne banke u kontaktu kada je riječ o uspostavljanju javne digitalne valute pod okriljem međunarodnih finansijskih institucija.

“Ova eventualna privatizacija novca sadrži rizik od zloupotrebe dominantnog položaja”, naglasio je Le Mer prilikom razgovora o projektu Libra na sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u Parizu.

Grupa G7 upozorila je u julu da neće dozvoliti da projekat Libra bude nastavljen sve dok ne bude otklonjena zabrinutosti regulatora, kao i da je neophodno prvo obaviti razgovore o projektu.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.