ZLOUPOTREBA: Helikopteri OSBiH se koriste za krijumčarenje robe i cigareta?

Zloupotreba ionako stare i dotrajale opreme U OSBiH nije neobična, prenosi Bljesak.

Od 35 helikoptera koje posjeduju Oružane snage Bosne i Hercegovine, tek njih desetak je ispravno, ali s prosječnom starosti većom od trideset godina. I pored toga, oni se, prema navodima, koriste u komercijalne svrhe, kao i za prjevoz civila, krijumčarenje robe i cigareta – i to na području entiteta Republika Srpska, prenosi Federalna televizija.

O svemu je obaviješteno i Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine, koje već duže od jedne godine provodi istragu. Pitanje je koliko je ovakvih nelegalnih aktivnosti bilo i ranije i za koje svrhe su sve korišteni kapaciteti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine?

Vojni helikopter Gazela, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, po svemu sudeći snimljen je na svom komercijalnom letu. ”To su transportni helikopteri jer mi nemamo jurišne”, objašnjava vojnopolitički analitičar Đuro Kozar. Na snimci, inače, transportni helikopter slijeće u krug jedne drvne industrije – navodno se koristi za prijevoz civila uz novčanu nadoknadu, ali i transport robe, poput cigareta.

Ovo je samo jedna od, kako se tvrdi, više ruta nezakonitog kretanja ove letjelice. Nakon slijetanja, iz njega izlazi civilna osoba, a u razgovoru s autorom snimka jasno se čuje molba da se snimka ne objavljuje javno. Ovi navodi već duže od godinu dana provjeravani su u Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine.

“Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine, već od samog prijavljivanja prije više od jedne godine, pokrenulo je sve da vidi i provjeri navode anonimnog prijavitelja. Intenzivno radimo na utvrđivanju odgovornosti”, kaže Marina Pendeš, ministrica obrane Bosne i Hercegovine (HDZ BiH).

Slični članci

Ostaje manje jasno, zbog čega, čak i nakon jedne godine navodne istrage, nije bilo reakcije ni Ministarstva ni Zajedničkog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ako uzmemo u obzir činjenicu da ovim helikopterima upravljaju isključivo vojni piloti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Kozar podsjeća da se  ne može bez zapovjednika zrakoplovne brigade letjelica koristiti u bilo koje svrhe osim one koje naredi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ili Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine.

“Po pitanju eventualne zloupotrebe već sam prošli tjedan naredio detaljnu istragu. U svakom slučaju svi koji eventualno naprave propuste bit će sankcionirani bez izuzetka”, poručuje Senad Mašović, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U anonimnoj prijavi izravno se optužuje Milorad Nježić, inače pilot Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kako u suradnji s privatnim poduzećem VDH Aero iz Banje Luke, zloupotrebljava vojne helikoptere.

Direktor tog poduzeća je Zoran Okilj, inače vojni pilot i bivši direktor Aerodroma Banja Luka. Osim toga, on je dugo bio direktor i jedini zaposlenik Aerodroma Trebinje, upravo grada u kojem su nastali ovi snimci. “Ono što smo utvrdili, a to smo u priopćenju već kazali, jeste da one snimke koje je anonimni prijavitelj pokazao samo pokazuju da taj helikopter nije bio operativan”, ističe Pendeš.

Osim odgovornosti, ključno pitanje je ono o sigurnosti – zašo su 2012. banjalučki padobranci i pilot nastradali prilikom slijetanja u kasarnu Zalužani, a ovakvim postupcima prijeti se i sigurnosti zračnog prometa nad nebom naše zemlje koji može ugroziti putnički promet, prenosi Bljesak.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.