ZLOČINAČKI GENERAL PERIŠIĆ O OLUJI, SREBRENICI, DEJTONU: Mladiću je obećano da će SRJ sprečiti isporučivanje pripadnika vojske RS Haškom tribunalu

Na putu ka istoku NATO-u je smetala SFRJ zbog čega je i razbijena. U budućnosti sve vojne snage bivsih SRJ koje su primljene u NATO biće nam protivnici ako sadašnji državni vrh Srbije ne iznađe miroljubivo rešenje za Kosovo

Bivši načelnik Generalštaba Jugoslovenske narodne armije Momčilo Perišić izjavio je da je nekadašnji državni vrh SRJ godinu dana pre hrvatske agresije na Republiku Srpsku Krajinu upozoravao da se sprema pogrom Srba, ali da ni Slobodan Milošević ni drugi nisu verovali jer su se uzdali u obećanje tadašnjeg predsednika Rusije Borisa Jeljcina.

On je za današnji Srpski telegraf rekao da je međunarodna zajednica omogućila Hrvatima da pobiju i proteraju Srbe o čemu svedoče i zapisi sa sednica Vrhovnog saveta odbrane.

Prema njegovim rečima, Krajina je pala jer su se međunariodne snage koje su trebale da brane Srbe povukle, ali i zbog toga jer pripadnici vojske RSK nisu bili dobro pripremljeni, kao i zato jer SRJ nije bila dovoljna garancija da odvrati Hrvatsku od agresije.

“Mi smo pratili stanje u Hrvatskoj i znali smo da će i kada će Hrvatska izvršiti agresiju. Ubedili smo VSO da se Srbima u RSK značajnije pomogne, da generali, oficiri koji su poreklom iz tih krajeva odu u RSK, obezbedili smo ogromnu materijalnu pomoć, a samo u ubojnim sredstvima ona je iznosila više od 35 miliona dolara”, rekao je Perišić.

Kada je počela operacija “Oluja” u avgustu 1995. godine, na sednici VSO rečeno je da Srbija ne sme da bude uvučena u rat, a Perišić kaže da iako mu je kao vojniku i čoveku bilo žao što nije moglo da se pomogne Vojsci i narodu Krajine, da je bilo drugačije u pitanje bi bio doveden opstanak kompletnog srpskog naroda.

Perišić kaže da je na putu ka istoku NATO-u smetala SFRJ zbog čega je i razbijena i navodi da su im nakon toga prišli i Slovenci i Hrvati, muslimani i Albanci, a da im se jedino suprotstavila Srbija.

“U ovoj situaciji Hrvati su pešadija zapada. Kasnije su muslimani i Albanci postali NATO kopnene snage na Balkanu, a u budućnosti sve vojne snage bivsih SRJ koje su primljene u NATO biće nam protivnici ako sadašnji državni vrh Srbije ne iznađe miroljubivo rešenje za Kosovo”, ocenjuje Perišić.

Slični članci

Govoreći o sporazumu iz Dejtona, Perišić kaže da je mogao da propadne zbog francuskih pilota koje su zarobile snage Ratka Mladića.

Tadašnji predsednik francuske Žak Širak tražio je od Miloševića da oni budu oslobođeni, kaže Perišić i dodaje da su i bili oslobođenji ali uz obećanje Mladiću da će SRJ sprečiti isporučivanje pripadnika vojske RS Haškom tribunalu.

Upitan da kaže šta je istina o Srebrenici, Perišić objašnjava da je vojska RS pod komandom Mladića ušla u Srebrenicu, koja nije bila branjena, iziritirani zločinima Nasera Orića, i da su zarobili ogroman broj pripadnika muslimanske vojske, od kojih su neki napali Srbe koji su ih čuvali.

“Usledila je spontana reakcija priopadnika vojske i policije RS koja je za posledicu imala preko 1.000 zarobljenih i ubijenih muslimanskih vojnika”, rekao je Perišić.

On dodaje da su sve to iskoristili Amerikanci.

“Išao je prvo Bljesak, pa Srebrenica, pa Oluja. Srbi u RSK su se upecali dok su Srbi u RS zarobili pripadnjike Unprofora, pa francuske pilote, pa su upali u Srebrenicu, to je međunarodnoj zajednici i Hrvatima dalo za pravo da krenu u Oluju i videli smo šta je bilo”, rekao je Perišić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.