ZLOČIN: Palestinski zatvorenik u Izraelu preminuo zbog ljekarskog nemara

Procjenjuje se da je oko 220 palestinskih zatvorenika preminulo u izraelskim zatvorima od 1976. godine, među kojima ima i onih koji su umrli nedugo nakon što su izašli na slobodu

Palestinski zatvorenik u Izraelu preminuo je u nedjelju zbog ljekarskog nemara, saopštilo je Udruženje palestinskih zatvorenika (PPS) iz Ramallaha, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Bassam al-Sayah (47) preminuo je izraleskoj bolnici Assaf Harofeh nakon što je tamo prebačen iz izraleskog zatvora zbog zdravstvenog stanja”, navodi se u saopštenju.

Al-Sayah je bolovao od raka kostiju, akutne leukemije te je imao srčanih problema.

Palestinac je uhapšen 2015. godine nakon što je prisustvovao suđenju svoje supruge s kojom je optužen za učešće u ubistvu izraelskog zvaničnika na Zapadnoj obali.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva optužilo je Izrael za smrt al-Sayaha, navodeći da je ona posljedica ljekarskog nemara.

“Ukoliko se nastavi zločin ljekarskog zanemarivanja zatvorenika, al-Sayah neće biti posljednji”, upozorava Ministarstvo.

Ministarstvo je pozvalo međunarodnu zajednicu i humanitarne organizacije da “prekinu šutnju i zaštite palestinske zatvorenike, posebno one koji boluju od teških bolesti”.

Procjenjuje se da je oko 220 palestinskih zatvorenika preminulo u izraelskim zatvorima od 1976. godine, među kojima ima i onih koji su umrli nedugo nakon što su izašli na slobodu.

Prema podacima palestinskih institucija, u izraelskim zatvorima se trenutno nalazi najmanje 5.700 palestinskih zatvorenika, uključujući i veliki broj žena i djece.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.