ZLOČIN BEZ KAZNE: Izrael u 2018. godini najviše osuđivana članica UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a je tokom 2018. godine usvojilo najmanje 20 rezolucija protiv Izraela zbog kršenja ljudskih prava, ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji i nastavka okupacije Istočnog Jerusalema. NYT: Izraelsko ubistvo 21-godišnje Palestinke al-Najjar vjerovatno ratni zločin

Izrael je u 2018. godini bio zemlja koja je u najviše navrata osuđivana kroz usvajanje rezolucija u Ujedinjenim narodima (UN), javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, Vijeće sigurnosti UN-a je tokom 2018. godine usvojilo najmanje 20 rezolucija protiv Izraela zbog kršenja ljudskih prava, ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji i nastavka okupacije Istočnog Jerusalema.

Samo krajem novembra je usvojeno najmanje šest rezolucija kako bi se skrenula pažnja na izraelsko-palestinski sukob, dok je u decembru usvojena rezolucija kojom je ponovo osuđeno jednostrano američko priznavanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Rezolucijama, usvojenim u 2018. godini, iskazana je podrška dugotrajnim naporima u cilju postizanja dvodržavnog rješenja kako bi se okončao izraelsko-palestinski sukob.

Usvojenim rezolucijama je oštro osuđen i nastavak okupacije Istočnog Jerusalema.

S druge strane, napori SAD-a da se osudi Hamas, koji je opisan kao “teroristička organizacija”, nisu dobili dovoljnu podršku unutar Generalne skupštine UN-a.

The New York Times: Ubistvo 21-godišnje Palestinke al-Najjar vjerovatno ratni zločin

Rouzan je ubijena dok je volontirala kao medicinska sestra tokom masovnih demonstracija pod nazivom “Veliki marš za povratak” na granici Pojasa Gaze i Izraela
Američki list “The New York Times” (NYT) navodi da je ubistvo 21-godišnje Palestinke Rouzan al-Najjar moglo predstavljati ratni zločin, prenosi Anadolu Agency (AA)

Rouzan je ubijena dok je volontirala kao medicinska sestra tokom masovnih demonstracija pod nazivom “Veliki marš za povratak” na granici Pojasa Gaze i Izraela.

Ovaj list je objavio tekst Davida M. Halbfingera u kojem se donosi opsežna priča o ovoj hrabroj Palestinki koja je ubijena dok je pokušavala pomoći drugima kojima je pomoć bila prijeko potrebna.

“Ovo ubistvo, zbog kojeg niko nije kažnjen, vjerovatno predstavlja ratni zločin”, navodi se u tekstu u kojem o njoj govore njeni najbliži i komšije.

Najwa Abu Abdo, njena 17-godišnja komšinica, kazala je da i ona želi biti kao Rouzan al-Najjar za koju je kazala da je bila hrabra i snažna žena koja je uvijek bila spremna pomoći drugima.

U tekstu se navodi da je Rouzan poginula od metka koji je ispalio izraelski snajperista, dodajući kako su meta bili i drugi medicinski radnici.

“Svi dokazi pokazuju da medicinsko osoblje kao i ostali ljudi koji su se našli u njihovoj blizini nisu bili nikakva prijetnja izraelskim vojnicima”, navodi američki list.

Stoga se navodi da bi ubistvo ove 21-godišnje Palestinke moglo predstavljati ratni zločin.

U tekstu se navodi i mišljenje profesora Ryana Goodmana sa Univerziteta New York koji tvrdi da je riječ o ratnom zločinu jer je snajperista otvorio vatru na civile.

“Međunarodno ratno pravo ne dozvoljava vojnom osoblju da namjenski puca na područje na kojem se nalazi medicinsko osoblje. Ne kažem da je ovakav slučaj blizu te granice nego kažem da je čak prešao granicu”, kazao je Goodman.

Al-Najjar je ubijena 1. juna od snajperskog metka dok je pokušavala pomoći Palestincima ranjenim tokom demonstracija.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.