ZLATNA GROZNICA 21. VIJEKA: Autonomna vozila donijeće trilione dolara

Vozila bez ljudskog upravljanja plasirati trilione dolara u svjetsku ekonomiju i spasiti stotine hiljada života u saobraćaju tokom narednih nekoliko decenija

Proizvođači automobila vjeruju da će autonomna vozila /bez ljudskog upravljanja/ plasirati trilione dolara u svjetsku ekonomiju i spasiti stotine hiljada života u saobraćaju tokom narednih nekoliko decenija.

Svaki značajni proizvođač automobila uvodi novu tehnologiju kako bi stvorio brend i obnovio kompaniju prije nego što ideja da čovjek sam vozi automobil ode u zaborav.

“Lyft”, “Uber” i tehnološki giganti poput “Appl”, “IBM” i “Intel” žele dio novog finansijskog kolača.

Autonomna vozila predstavljaju zlatnu groznicu 21. vijeka, ali stručnjaci upozoravaju da bi automobili bez ljudskog upravljanja mogli da ugase auto- industriju i benzinske pumpe, te industriju motora, taksi službe i kamionske kompanije.

Neki će od nove tehnologije imati koristi, a mnogi će biti zaboravljeni.

Početkom vijeka, ideja da se automobil kreće bez vozača bila je dio naučno-fantastičnih filmova.

Stanovnici Los Anđelesa prvi su imali priliku da vide desetak automobila bez vozača koji se uključuju u saobraćaj.

Slični članci

Američki vojnoindustrijski kompleks ulagao je ogromne svote i potrošio godine na istraživanja u nastojanju da napravi autonomne kamione. To je postavilo temelje za ovu tehnologiju, navode stručnjaci.

Naučni portali navode da je 2009. godine “Google” pokrenuo projekat “self-drajving” i u roku od 18 mjeseci napravljen je sistem koji se mogao nositi sa nekim od najtežih drumova u Kaliforniji, uz minimalnu asistenciju vozača.

Nekoliko godina kasnije, direktor “Tesle” Ilon Mask najavio je da će ta kompanija uvrstiti sistem “self-drajvinga” u svoje automobile.

Ubrzo su kompanije “Ford”, “General motors”, “Nisan”, “Tesla” i “Mercedes” počele da ulažu milijarde dolara u vlastitu proizvodnju.

Autonomni automobili promijeniće život ljudi.

Put do aerodroma biće jeftiniji i bezbjedniji. Picu i druge potrepštine dostavljaće robot.

Ekonomisti vjeruju da će tehnologija autonomnih automobila otvoriti nova radna mjesta, kao što je bio slučaj sa razvojem prvih automobila.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.