ZEKERIJAH OSMIĆ UPOZORAVA DA SE BOŠNJACI MORAJU OPAMETITI: Dok se Srbija i Hrvatska ozbiljno naoružavaju, BiH stagnira i ne može se sama odbraniti bez podrške NATO-a

BiH se u svom Ustavu i Zakonu o odbrani obavezala na put ka EU i NATO-u. Moramo biti uz neki vojni savez koji će moći da nas odbrani

“Odustajanje od ANP-a i MAP-a svrstavam u bh. greške i izjednačavam to sa odustajanjem od Aprilskog paketa. To je nazadak”, poručio je bivši ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić govoreći o sporazumu koji su postigli Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik, a koji treba da budu temelj za funkcionisanje vlasti u narednom mandatu.

Slični članci

Uz ponovno podsjećanje da je NATO put ustavna i zakonska obaveza BiH, naš sagovornik naglašava da se eventualna promjena takvog stava mora donositi u Parlamentu BiH, Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH, odnosno institucijama u kojima je odluka ranije usvojena.

“Tri stranačka lidera nisu organi BiH. Oni nisu donijeli Zakon, ANP, niti su na izvjestan način bili u situaciji da prate realizaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma. To su pojedinci, bez obzira što su predsjednici tri najveće stranke”, dodaje Osmić.

Stoga, naglašava – ne smije se dopustiti reduciranje i odustajanje od onoga što BiH ima kao ustavnu i zakonsku kategoriju.

Bivši ministar odbrane BiH kaže kako mu nisu jasne priče o vojnoj neutralnosti na Balkanu.

“Naši susjedi i komšije se veoma ozbiljno naoružavaju, a BiH je ostala najoskudnija u regionu kada su u pitanju vojni kapaciteti. Ne vjerujem u neutralnost. Svi narodi, a posebno Bošnjaci, u BiH treba da se opamete. Moramo biti uz neki vojni savez koji će moći da nas odbrani”, zaključuje Osmić, uz podsjećanje da je NATO Štab u Sarajevu zadužen za praćenje realizacije i implementacije mira u BiH.  (Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.