ZDRAVLJE: Sve što trebate znati o čudesnome imunološkom sistemu

Sluznica, dlačice u nosu, trepetiljke u dišnim putevima zadužene su za to da većina bakterija nema nikakvih izgleda naškoditi organizmu

Naš imunološki sistem svakoga dana radi nevjerojatan posao u borbi s bakterijama i drugim uljezima. Većinu vremena radi besprijekorno, ali ponekad se, kada neka od ‘zlih klica’ probije tu obranu, razbolimo.

Kako imunološki sistem zapravo radi?

Imunološki sistem je kolektivna sila stanica, tkiva i membrana smještenih po čitavom organizmu.

Prva barijera je koža, ona zaustavlja najveći dio bakterija. “Naša koža ima blago kiselu pH razinu, što bakterije sprečava da uđu u tijelo”, objašnjava njemački internist Ulrich Foelsch.

Sluznica, dlačice u nosu, trepetiljke u dišnim putevima zadužene su za to da većina bakterija nema nikakvih izgleda naškoditi organizmu.

Bakterije često uđu u organizam jer im sami pomognemo, primijerice putem hrane. Ondje će ih zaustaviti slina, a ako ne uspije, dokrajčit će ih želučana kiseline.

Propadne li sve to, na scenu stupa prirodni imunološki sistem. To jednostavno znači da će skupina stanica pojesti sve ono što im izgleda kao strano tijelo.

Slični članci

Zakaže li taj generički imunološki sistem, tijelo aktivira onaj specijalizirani. Drugim riječima, tešku artiljeriju.

Bijela krvna zrnca stvaraju antitijela koja su specifično namijenjena borbi protiv točno određenog patogena. “To je zato što imunološki sistem ima neku vrstu memorije i može se sjetiti da je već imao posla s tim klicama”, objašnjava Foelsch.

Ako je tijelo drugi put suočeno s napadom istog patoena, specifičan imunološki sistem ga prepoznaje i brzo ga se rješava.

“Ako ste šarlah imali jednom, drugi put nećete. Ali to ne vrijedi za gripu jer virusi mutiraju i nisu isti. Zato gripu imamo više puta u životu”, kazao je Foelsch.

Veća je vjerojatnost da će ljudi oboljeti ako je imunološki sistem oslabljen. Uzroci tome mogu biti stres ili premalo sna, ali i ozbiljnija stanja poput hroničnih bolesti ili imunodeficijencije.

I antibiotici slabe imunološki sistem. “S njima treba pažljivo. Antibiotici ne uništavaju samo patogene nego sve ono što im se nađe na putu, uključujući i dobre bakterije”, naglasio je Foelsch.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.