ZBOG AMERIČKIH SANKCIJA: Iranci se okreću kriptovalutama

Sve veći broj Iranaca počeo je da se okreće kriptovalutama, posebno bitcoinu, uslijed devalvacije nacionalne valute.

Sve veći broj Iranaca počeo je da se okreće kriptovalutama, posebno bitcoinu, uslijed devalvacije nacionalne valute izazvane ekonomskim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

Manija za kriptovalutama je, međutim, zadala glavobolju lokalnim vlastima koje upozoravaju na to da proces “rudarenja” bitcoina, koji “guta” ogromnu količinu struje, zloupotrebljava iranski sistem subvencioniranja cijene električne energije, prenosi Tanjug.

Subvencionirana cijena struje u Iranu trenutno iznosi pola centa po kilovatu, što je podgrijalo rast zajednice kripto-rudara u toj zemlji.

Iranska elektroenergetska kompanija Electrical Industry Syndicate nedavno je obznanila da namjerava da poveća cijenu na sedam centi po kilovatu.

Zabrana uvoza hardvera

Iranski ministar za informacije i komunikacione tehnologije Mohammad-Javad Azari Jahromi izjavio je da je Iran postao “raj” za rudarenje kriptovaluta.

“Posao rudarenja nije zabranjen zakonom, ali su vlada i Centralna banka naredile Carinskom birou da zabrani uvoz hardvera za rudarenje dok se ne donesu novi propisi”, rekao je on za agenciju Associated Press.

Gotovo 1.000 hardvera za rudarenje konfiscirano je iz dvije fabrike u zemlji, koje su sada ugašene, a vlasti su također prekinule snabdijevanje strujom kripto-rudara.

Zabrana je rezultirala time da su se pojedini rudari sklonili u džamije, kojima vlada osigurava besplatnu struju.

Iran se trenutno bori sa hiperinflacijom zbog pooštrenih američkih sankcija, a statistika je pokazala da su prihodi od izvoza nafte pali za skoro 90 procenata, dok je stopa nezaposlenosti blizu 20 posto.

Izvor: Agencije

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.