ZBOG BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA: Električni automobili će ubuduće morati da prave buku

Svaki novi električni automobil u EU s četiri ili više točkova od 1. jula će, iz bezbjednosnih razloga, imati ugrađen akustični sistem za uzbunu (AVAS)

Taj sistem će praviti kontinuiranu buku od 56 do 75 decibela ako se vozilo kreće brzinom do 20 kilometara na čas.

Svaki novi električni automobil u EU sa četiri ili više točkova od 1. jula će morati da, iz bezbjednosnih razloga, imaju ugrađen akustični sistem za uzbunu (AVAS).

Taj sistem će praviti kontinuiranu buku od 56 do 75 decibela ako se vozilo kreće brzinom do 20 kilometara na čas.

Slični članci

Novi zakon, koji je donijet poslije kritika javnosti zbog nečujnosti električnih vozila zato što to predstavlja opasnost za druge učesnike u saobraćaju, predviđa da samo električni automobili, ne i motocikli, ubuduće imaju ugrađen AVAS, bez posebnih preporuka o tonalitetu samog zvuka.

Takvu zakonsku regulativu su neki proizvođači automobila već iskoristili, pa je, na primjer, britanski Jaguar svoje nove električne automobile opremio sistemom AVAS koji zvuči slično kao svemirski brod, dok se njemački BMW opredelio za klasičan zvuk benzinskog motora.

Predviđenih 56 decibela nije preterana buka, s obzirom da, na primer, kamion sa dizel motorom pri prolasku pored pješačkog prelaza proizvodi oko 85 decibela. Tanjug

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.