DOK TRUMP PRIJETI IRANU: Pompeo iznenada u Briselu, ubjeđuje Britaniju, Njemačku i Francusku

Trump upozorio Iran da će ako nešto naprave, jako patiti

Američki državni tajnik Mike Pompeo iznenada je u ponedjeljak stigao u Brisel kako bi se sastao s kolegama iz triju evropskih zemalja, potpisnica nuklearnog sporazuma s Iranom koje žele da se sporazum održi nakon što su se Sjedinjene Američke Države iz njega povukle, prenose agencije.

Velika Britanija, Njemačka i Francuska su, uz Kinu, Rusiju i SAD, potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom 2015. godine. Američki predsjednik Donald Trump je obznanio prošle godine da se povlači iz toga sporazuma, a Iran je nedavno najavio da se djelomično povlači.

Evropska unija dijeli neke američke brige s Iranom, između ostaloga, i zbog umiješanosti u sirijski sukob, ali i dalje podržava nuklearni sporazum, ističući da je u to njezinom sigurnosnom interesu.

Trump pokušava izolirati Iran ograničavajući izvoz njegove nafte nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma, a u posljednje vrijeme jača vojnu nazočnost u Zaljevu kako bi pojačao pritisak na Teheran.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je da je američkom državnom tajniku rekao kako ne želi “da dođe do oružanog sukoba između SAD-a i Irana”.

Britanski šef diplomacije Jeremy Hunt izrazio je zabrinutost zbog mogućeg sukoba i eskalacije.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian prije sastanka s Pompeom zatražio je od Evropljana da ostanu jedinstveni u potpori nuklearnom sporazumu.

Odgodio put u Moskvu, istražuju napad na tankere

Američki državni sekretar Majk Pompeo je u ponedjeljak u Briselu podijelio informacije o “rastućim prijetnjama” iz Irana sa evropskim saveznicima i NATO zvaničnicima, saopštio je specijalni američki izaslanik za Iran Brajan Huk.

“Sekretar je želio da podijeli neke detalje koje ne iznosimo javno. Smatramo da Iran treba da pokuša da razgovara umjesto što prijeti. Oni su loše odlučili fokusirajući se na pretnje”, rekao je Huk.

“Iran je rastuća prijetnja i posjeta Briselu se činila pravovremenom na putu za Soči”, rekao je Huk, govoreći o planiranoj posjeti Pompea tom ruskom ljetovalištu gde će se danas sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Slični članci

Pompeo je otkazao posjetu Moskvi, planiranu za ponedjeljak i umjesto toga se zaustavio u Briselu.

Huk je dodao da je Pompeo sa sagovornicima u Briselu razgovarao i o napadu na nekoliko naftnih tankera kod obale Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Na pitanje da li Pompeo krivi Iran za napade, Huk je odgovorio:

“Razgovarali smo o onome što je izgledalo kao napad na komercijalni brod koji je bio usidren kod Fudžaire. Veoma nam je drago što su nas Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali da pomognemo u istrazi”.

Trump prijeti Iranu

Američki predsjednik Donald Trump ponovo je u ponedjeljak upozorio Iran da će “učiniti veliku pogrešku ako nešto poduzme”, dok Washington optužuje Teheran da priprema napade na američke interese na Bliskom istoku.

“Ako nešto učine, jako će patiti”, rekao je američki predsjednik tijekom susreta s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Bijeloj kući.

“Vidjet ćemo što će se dogoditi s Iranom”, nastavio je i predvidio “veliki problem za Teheran ako se nešto dogodi”. “Neće biti zadovoljni”, inzistirao je.

Trumpova administracija dulje od tjedan dana navodi da iranske vlasti ili njihovi saveznici na Bliskom istoku pripremaju napade na američke interese. Washington je tamo uputio jedna nosač zrakoplova, jedan ratni brod, bombardere B-52 i sustave projektila Patriot.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je došao u ponedjeljak u iznenadni posjet Bruxellesu kako bi sa svojim europskim kolegama podijelio povjerljive informacije o toj temi.

“Mislimo da Iran mora izabrati put razgovora umjesto prijetnji. Loše su izabrali kada su se koncentrirali na prijetnje”, ocijenio je američki izaslanik za Iran Brian Hook.

Donald Trump je prošlog tjedna rekao da je spreman razgovarati s iranskim čelnicima o novom sporazumu nakon što su se Sjedinjene Države prije godinu dana povukle iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.