ZAVRŠEN SASTANAK STRANAČKIH LIDERA: HDZ ponovo dobio finansije i pravdu, SDA vanjske poslove, sigurnost i odbranu

DODIK: Izetbegović predložio Radončića za ministra sigurnosti

Sastanak lidera bh. stranaka i delegacija u vezi formiranja vlasti na državnom nivou završen je danas u Sarajevu.

“Činjenica je da smo bili vrlo blizu dogovora i nadam se da je ovo kraj razgovora oko resora. Bili smo u fazi da parafiramo jedan dogovor, na kraju smo se razišli i nadam se da će danas telefoni raditi i da će svako staviti potpis na dokument koji smo izbalansirali”, kazao je lider HDZ-a Dragan Čović.

“Da ja sad govorim koje smo resore podijelili bilo bi nekorektno. Dobili smo tri ministra i tri zamjenika, to je nešto manje od onoga što smo očekivali. Bošnjaci tri ministra i četiri zamjenika i ostali dio. Nadam se da će biti dovoljno mudrosti da završimo tu priču, ako ništa telefonski o onome o čemu smo razgovarali”, naveo je on.

HDZ je dobio finansije, civilne poslove i pravdu.

IZETBEGOVIĆ: Jedno ministarstvo dati nestranačkom kadru iz RS

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA nakon sastanka stranačkih lidera u vezi formiranja vlasti na državnom nivou kazao je da je sastanak bio bolji nego što je to izgledalo.

“Bila je loša atmosfera pred pregovore. Približili smo stavove oko podjele resora”, poručio je Izetbegović novinarima.

On je kazao da bi SDA preuzela Ministarstva vanjskih poslova, sigurnosti i odbrane.

Slični članci

“Jedno ministarstvo, za ljudska prava, trebalo bi da preuzme nestranački kadar iz reda Ostalih”,kazao je dodavši da bi njega trebao predložiti neko iz Republike Srpske.

“To bi morao da bude čovjek koji je poznat u tom segmentu, da ima referencu. Da bude stranački neopredjeljen”, dodao je.

“Zapelo je na aktivaciji MAP-a. Na slanju prvog godišnjeg plana. To je momenat na kojem je gospodin Dodik završio sesiju. Nismo uspjeli da se nađemo na tome. Ne vidimo da je moguće imenovati mandatara koji će dovoditi u pitanje opredjeljenje BiH kada je NATO put u pitanju”, izjavio je Izetbegović.

On je na koncu dodao: “Sva je stvar u aktivaciji MAP-a. Sve ostalo je približeno i usaglašeno”.

DODIK: Izetbegović predložio Radončića za ministra sigurnosti

Nije postignut nikakav dogovor, pričali smo oko raspodjele resora, ali dok se sve ne dogovori i potpiše ništa nije dogovoreno, kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik o današnjem sastanku stranačkih lidera.

“Nećemo podržati MAP, jer to je izvan pitanja formiranja Vijeća ministara. BiH treba nastaviti svoj evropski put, trebamo imati formiranu vlast kako bi do kraja godine dobili kandidatski staus za članstvo u EU, ali MAP nije dio toga”, kazao je Dodik.

On je još dodao kako su Čović i on potpisali izjavu vezano za neke ranije dogovore stranačkih lidera, ali da je nije potpisao Izetbegović.

“Oni su tražili da se na jedan sumnjiv način potpiše MAP, da aktuelna ministrica stavi potpis, što je apsolutno nemoguće. Izetbegović je tražio da dobije ministarstvo odbrane kako bi u budućnosti njegov čovjek potpisao to, ako ne bude potpisano sada”, naveo je Dodik o aktivaciji MAP-a.

Dodik je kazao kako je Izetbegović na sastanku tražio mjesto ministra sigurnosti koje bi navodno pripalo Fahrudinu Radončiću.

“Izetbegović je rekao da očekuje da se na čelo ministarstva sigurnosti pojavi Fahrudin Radončić, a pored toga ima i vanjske poslove i odbrane. DF nije nigdje spomenuta, već je spomenuto samo da će Radončić biti na čelo ministarstva sigurnosti, a to je s njim dogovorio”, kazao je Dodik.

“Ako ovdje neko krene u rješavanje pitanja vanjskih poslova bez konsenzusa svih, onda on rizikuje da ugrozi neke stvari”, kazao je Dodik.

“Izetbegović je spominjao neke probleme koje ima ovdje, na što sma mu ja rekao da mene to ne zanima, zanimaju nas samo interesi RS-a”, dodao je Dodik.

Uoči sastanka, iz Stranke demokratske akcije su se pozivali na Ustav prema kojem dvije trećine ukupnog sastava Vijeća ministara čine predstavnici s prostora Federacije, a jedna trećina s prostora RS.

Predložena su i dva nova ministarstva, za koja među partnerima nema konsenzusa. A ukoliko dogovor ne bude postignut, iz SNSD-a su poručili da više neće sudjelovati u razgovorima te će se okrenuti drugim rješenjima. Vidjećemo sta će biti dalje.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.