ZAVRŠEN 10. SBF: Predstavljeno 350 projekata, nagrađeni pobjednici

Deseti jubilarni Sarajevo Business Forum 2019, najveća poslovno-investicijska konferencija Jugoistočne Evrope, ove godine okupio je oko 2.000 gostiju iz 50 zemalja svijeta, a predstavljeno je 350 projekata i održano je oko 450 poslovnih sastanaka.

“Veliko zadovoljstvo mi je što mogu izjaviti da Sarajevo Business Forum kontinuirano raste i da svake godine privuče sve veći broj učesnika i investitora. Cilj foruma jeste da promijeni sliku o Bosni i Hercegovini, ali i o regiji i mogu reći da smo uspjeli u tome. Investitori koji jednom dođu, vraćaju se svake godine“, naglasio je Amer Bukvić, direktor BBI banke, te dodao da je za mnoge privrednike SBF prilika da predstave svoje projektne ideje stranim investitorima i da se na ovim događajima otvaraju mnoga vrata, kako za njih tako i za cjelokupnu privredu BiH.

Bukvić je naglasio da je veliki fokus ovogodišnjeg SBF-a bio usmjeren ka mladima i njihovim projektnim idejama. U sklopu trodnevne konferencije, mnogo se razgovaralo o ovoj temi.

“Ove godine smo se posebno posvetili mladim ljudima, koji se nažalost sve češće odlučuju da grade svoje karijere van granica BiH. Misija svih nas jeste da im pružimo priliku da se ostvare u svojoj domovini i zajedno sa nama grade budućnost BiH“, dodao je Bukvić.

Ovogodišnji SBF objelodanio je niz projekata iz IT sektora, drvne industrije, poljoprivrede, energetike, građevinarstva, usluga, turizma i drugih razvojnih sektora.

Predstavnici stranih delegacija tokom foruma posebno su isticali kako je BiH zemlja u koju vrijedi ulagati zbog geopolitičkog položaja, stabilnog kursa, ali i obrazovane i sposobne radne snage.

Slični članci

Za kraj, Bukvić je izrazio je zahvalnost prema govornicima i panelistima na iskustvima koja su podijelili, te Predsjedništvu BiH, brojnim ministarstvima, ambasadama, federalnim institucijama, komorama, investitorima, ali i medijima za podršku tokom zadnjih deset godina.

Predstavljeni svi pobjednici SBF Start-Up Challengea

– Svrha takmičenja, namijenjenog univerzitetskim timovima i mladim preduzećima, bila je da kroz SBF 2019 predstave svoje ideje i privuku investitore, koji bi im pomogli oko realizacije projekata

SARAJEVO (AA) – Fokus trećeg dana Sarajevo Business Foruma 2019 stavljen je na mlade ljude i njihove ideje. S ciljem da se među mladim ljudima u BiH popularizira preduzetništvo i promovišu pozitivne vrijednosti, BBI banka je u saradnji sa partnerima, 2019. godine pokrenula projekat SBF Start-Up Challenge, koji je danas krunisan predstavljanjem pobjednika takmičenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svrha takmičenja, namijenjenog univerzitetskim timovima i mladim preduzećima bila je da kroz Sarajevo Business Forum 2019 predstave svoje ideje i privuku investitore, koji bi im pomogli oko realizacije projekata.

Amer Bukvić, direktor BBI Banke i idejni tvorac ovog takmičenja, na početku prezentiranja projekata istakao je važnost Start-Up Challengea.

“Cilj takmičenja bio je pružiti mogućnost mladim ljudima koji imaju poslovne ideje da ih realiziraju i pokrenu vlastiti biznis. Svi prijavljeni projekti su fantastični i inovativni. Briljantni mladi umovi sa svojim idejama su bili sva tri dana na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu, kako bi svoje ideje prezentirali investitorima”, rekao je Bukvić.

U okviru projekta SBF Start-Up Challenge, danas su na Sarajevo Business Forumu 2019 šest mladih poduzetnika predstavili svoje projekte: Bubamara – platnena majstorica za proizvodnju pelena i uložaka, Robotska ruka, Home Work, Žiža – poslovna platforma, Greens i Vozni park.

Pobjednik prvog kruga takmičenja Haris Salkić predstavio je svoj Start Up – HAS robotics – proizvodnja robotskih ruku, kao pomagalo u nastavnom procesu.

“Govorili smo o četvrtoj digitalnoj revoluciji i ovo je prvi korak ka tome, da u nastavnom procesu imamo sredstvo da se mladi educiraju za poslove budućnosti“, izjavio je Salkić.

Nagradni fond SBF Start-Up Challengea, osim direktne novčane podrške uključuje i marketinške usluge, pravnu podršku kao i stručnu edukaciju.

S istim ciljem promovisanja preduzetništva i ideje uključenja mladih u svijet biznisa i ove godine SBF je podržao Munja Business Challenge. Ovo takmičenje je posebno dizajnirano za srednjoškolce i mlade. Dvanaest timova od 208 mladih ljudi iz 70 srednjih škola, izborilo se za mjesto u finalu koje je održano trećeg dana SBF-a, a u kojem je stručni žiri izabrao najbolji poslovnu ideju. Ovogodišnji pobjednik je tim s idejom biznisa EBA – SOS narukvice za stare i nemoćne, koji će predstavljati BiH na takmičenju Poslovni izazov Zapadnog Balkana u Budvi.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.