ZAŠTO TO RADE: Hamas prekinuo šutnju o saudijskoj kampanji hapšenja Palestinaca

Opservatorij Euro-med tvrdi da je riječ je o 60 uhapšenih osoba, ali su ukazali na procjene prema kojima je ta brojka daleko veća

Islamski pokret otpora Hamas otkriva da saudijske vlasti već nekoliko mjeseci drže u pritvoru jednog od njihovih vođa i predstavnika ovog pokreta u Saudijskoj Arabiji Mohammeda Saleha Al-Khodarija (Abu Hani), dok o njegovom stanju i okolnostima hapšenja još uvijek nema dovoljno informacija.

Hamas kaže da je Al-Khodari uhapšen u sklopu kampanje koja se vodi protiv mnogih Palestinaca nastanjenih u Saudijskoj Arabiji. Pri tome nije uzeta u obzir njegova starosna dob, budući da se radi o 81-godišnjaku, njegovo zdravstveno stanje, jer se radi o „terminalom bolesniku“, kao ni činjenica da se radi o jednom od vodećih specijalista-konsultanata iz oblasti otorinolaringologije. Zanemareno je i njegovo nesebično zalaganje i rad po kojem je bio poznat stavljajući se u službu palestinskom narodu i njihovom nacionalnom pitanju kako u zemlji tako i inostranstvu.

„Već pet mjeseci šutimo kako bismo otvorili prostor diplomatskim aktivnostima i naporima posrednika, ali to nije dalo rezultate“, navodi se u Hamasovom saopštenju.

U saopštenju se osuđuje to što je saudijska državna sigurnosno-obavještajna služba Mabahith uhapsila Al-Khodarija, koji već tri decenije živi u Džedi. Al-Khodari je je bio zadužen za upravljanje odnosima između pokreta Hamas i kraljevine, a obnašao je i visoke rukovodeće pozicije u samom pokretu.

Hapšenja bez podizanja optužnice

Hamas dodaje da je bez ikakvog razloga uhapšen i najstariji Al-Khodarijev sin u sklopu kampanje hapšenja koja je obuhvatila mnoge Palestince nastanjene u Saudijskoj Arabiji.

Hamas je tražio od saudijskih vlasti da oslobode Al-Kodarija, njegovog sina i sve palestinske zatvorenike iz svojih zatvora.

Euro-mediteranski opservatorij za ljudska prava (Euro-Med) otkrio je da su saudijske vlasti uhapsile desetke Palestinaca, ali da ne može precizirati tačan broj uhapšenih. Prema podacima kojima raspolažu, riječ je o 60 osoba, ali su ukazali na procjene prema kojima je ta brojka daleko veća.

Euro-Med dodaje kako je uspio dokumentirati svjedočenja 11 palestinskih porodica čija su članovi uhapšeni ili prisilno nestali tokom posljednjih mjeseci za vrijeme boravka ili posjete kraljevini, među kojima su studenti, rezidenti, akademski radnici i poslovni ljudi. Lišeni su slobode bez podizanja optužnice ili izvođenja pred nadležno sudsko tijelo (državno tužilaštvo), a zabranjena im je i  komunikacija s porodicom ili advokatima.

Opservatorij, međunarodno tijelo za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi, navodi kako je porodica inženjera kojem je dodijeljena oznaka A5 iz okupirane Zapadne obale izgubila kontakt sa sinom početkom prošlog mjeseca nakon što se obratio Odjelu za putne isprave u glavnom gradu Rijadu.

Prema izjavi porodice, njima i prijateljima nestalog sina koji radi za jednu saudijsku kompaniju zabranjeno je da postavljaju pitanja ili traže informacije o njegovoj sudbini ili mjestu pritvora.

„Najviše me boli to što ne znam ništa o svom mužu: je li mrtav, kakvog je zdravlja, muče li ga? Ovo neznanje samo povećava bol moje djece, kao i njegovih roditelja, braće i sestara“, izjavila je supruga nestalog A5.

Članovima porodice naredili šutnju

Opservatorij navodi da je još jedan Palestinac pod oznakom B7 žrtva prisilnog nestanka u Saudijskoj Arabiji. Porodica je izgubila svaki kontakt s njim još u julu ove godine i od tada ne znaju ništa o njemu uprkos opetovanim apelima na vlasti da otkriju šta se desilo s njim ili da otkriju mjesto pritvora.

Porodica navodi kako je Palestinac B7 bivši zatvorenik u izraelskom zatvoru, koji je prisilno deportiran u Jordan, gdje je završio fakultet i zasnovao porodicu.  Nakon toga je počeo raditi u jednoj kompaniji u Saudijskoj Arabiji.

Euro-med pojašnjava da su saudijske vlasti u julu uhapsile 60-godišnjeg palestinskog biznismena, koji već decenijama živi u Džedi.

Međunarodni opservatorij za ljudska prava citirao je riječi njegovog sina koji je izjavio da su saudijske vlasti zaplijenile očev novac, a članovima porodice naredile šutnju. Porodici je, također, zabranjeno da napusti kraljevinu zbog straha da će javnosti otkriti ovaj slučaj neosnovanog hapšenja.

Ova organizacija za ljudska prava također pojašnjava da je zabilježila slučajeve hapšenja hodočasnika porijeklom iz Palestine koji imaju državljanstva drugih arapskih zemalja tokom obavljanja hadža ove godine. Međutim, njihove porodice ne žele javno govoriti o tome jer se nadaju da će noćnoj mori prisilnog nestanka doći kraj i da će se ponovo vratiti normalnom životu.

Na kraju, Euro-Med je pozvao saudijske vlasti da podhitno otkriju sudbinu desetina Palestinaca zatočenih u kraljevini, koji su postali žrtve prisilnog nestanka bez ikakvih optužbi ili činjenja prekršaja. Al Jazeera

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.