ZAŠTO SU SE UOPĆE SASTALI: Skupština KS se okupila na hitnoj sjednici, pa zakazala naredni sastanak, bez ijedne konkretne mjere. A Sarajlije se i dalje guše

Nova hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo o zagađenosti zraka na području Kantona Sarajevo bit će održana 5. decembra 2018. godine.

Ovo je zaključeno na današnjoj sjednici Kolegija Skupštine KS, koji je sazvan upravo radi dobivanja više informacija o stanju zraka, mjerama i aktivnostima koje se poduzimaju u okolnostima njegove prekomjerne zagađenost te dogovora za održavanje sjednice Skupštine o ovoj temi.

 

Slični članci

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u saradnji sa Stručnim tijelom za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjene zagađenosti zraka Kantona Sarajevo će zastupnicima dostaviti sveobuhvatnu informaciju o zagađenosti zraka, uzrocima, postojećim interventnim mjerama kao i prijedlozima mjera koji kratkoročno i dugoročno mogu doprinijeti smanjenu zagađenosti zraka.

– Kanton Sarajevo ima Interventni plan u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka gdje je jasno precizirano kada se, zbog prekoračenja dozvoljenih vrijednosti polutanata, proglašavaju pojedine epizode zagađenosti i poduzimaju mjere u skladu sa Planom. Apelujemo na sve institucije i preduzeća koje su uključene u provođenje predviđenih mjera da svoje zadatke obavljaju odgovorno – rekao je nakon ovog sastanaka predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković.

On se osvrnuo i na nova mjerenja uzroka zagađenja, koji govore da oko 50 posto u zagađenju zraka učestvuje saobraćaj, a ne 15 posto kako se to do sada tretiralo. To može utjecati, kako je naglašeno, na donošenje drugačijih odluka kada je u pitanju uređenje saobraćaja u gradskom jezgru kao i tretiranje problematičnih, starih motora koji u zagađenju učestvuju sa visokim procentom.

– Stanje je loše, potrudit ćemo se da ne eskalira, da se u narednom budžetu nađu ozbiljnija sredstva. Nije u redu da se sadašnjim propisima drastično tretira glavni grad BiH u odnosu na gradove Evrope. Čuli smo da ugalj nije jedan od glavnih problema u KS-u, jer sumpor dioksida nema u zraku pa nema tog sagorijevanja. Ja bih opet uradio mjere poput par-nepar. Te stare motore Euro 1, 2 da isključujemo iz saobraćaja i da stavimo zdravlje građane ispred svega – rekao je Konaković.

Govorilo se danas i o mogućnosti nabavke novih mjernih stanica radi kvalitetnijeg mjerenja, a prema riječima predsjedavajućeg Konakovića, posebno će važno biti donošenje studije koja će precizno odgovoriti na sva pitanja oko zagađenja zraka.

Zastupnik Edin Forto naglasio je ovom prilikom da je aktuelna situacija oko zagađenja zraka pokazala dvije osnovne slabosti i izgubljene bitke. Prva je ozbiljan zaostatak u nauci, jer nema dovoljno stručnih podataka kako bi donosili ciljane i sprovodive mjere što mora biti jedan od najvažnijih dugoročnih ciljeva. Druga izgubljena bitka je, kako je rečeno, nedostak redovnog i stalnog informisanja javnosti o parametrima zagađenja, o stanju na terenu, o najavama bolje ili lošije situacije. Kako se ta bitka dobija pokazala je Američka ambasada, odnosno podaci njene mjerene stanice koje su odmah otišli u eter i kreirali sliku o jučerašnjoj zagađenosti zraka u Sarajevu.

– Naše relaventne institucije Zavod za javno zdravstvo, Hidrometeorološki zavod, operativni štabovi moraju se u takvim prilikama odmah oglašavati i o svemu tome blagovremeno informisati građane – istakao je Forto. FAKTOR

Konaković je i 2016. uveo par-nepar, ali bez sankcija – i

uspjeha

Konaković  je 2016. godine kada je bio premijer Kantona Sarajevo uveo je preko vikenda “par-nepar” i ta je mjera izazvala veliko negodovanje sugrađana. Vozači to nisu poštovali a niko nije bio ni kažnjen. Tada je tim povodom izjavio:

– Mi smo potpuno svjesni donijeli propis u kom bi neki sugrađani plaćali kazne, ali na sreću ovog puta nismo bili primorani da to primjenjujemo, ali narednog puta ako bude bilo ugroženo zdravlje naše djece, trudnica, starijih osoba to ćemo sigurno uradit – kazao je Konaković.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.