ZAKUHAVA SE: Pakistan optužuje Indiju za otvaranje vatre u Kašmiru

Pakistanska vojska saopćila je u petak da su indijski vojnici otvorili vatru preko Kontrolne linije u spornoj regiji Kašmira, ubivši jednog vojnika čime je broj poginulih u manje od 24 sata porastao na šest.

Vojni portparol, general major Asif Ghafoor, objavio je u današnjem tweetu da je “još jedan hrabri sin naše zemlje izgubio život obavljajući dužnost” u gradu Buttalu.

Pakistanska vojska i policija saopćili su u četvrtak da su u indijskoj vatri poginula dva civila i tri vojnika u pakistanskom djelu Kašmira.

Slični članci

Napetosti su porasle između Indije i Pakistana otkako je Indija u prošloj sedmici umanjila autonomiju djelu Kašmira koji ona kontrolira. Indija je također razmjestila dodatne vojnike  u regiju i uvela je blokadu bez presedana koja je sada na snazi 12. dan, u pokušaju da spriječi novo nasilje.

Planirano je da indijski Vrhovni sud danas održi ročište o peticiji kojom se osporava degradirani status kašmirske autonomije, koji uključuje skoro konstantni policijski sat i kojim se blokira emitiranje vijesti. Peticiju je podnio advokat i urednik novina Kashmir Times, Anuradha Bhasin, prenosi Associated Press.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.