ZAGREB, RIJEKA, PODGORICA: Pred Boga ćemo doći svi jednaki, ali nećemo biti isti. Razlikovat će nas dobra i loša djela

Bajramskim namazom u prepunoj zagrebačkoj džamiji počela je proslava Kurban-bajrama zagrebačkih muslimana, dok je centralno obilježavanje ovog važnog blagdana islamskih vjernika održano u Islamskom centru u Rijeci

Bajramskim namazom u prepunoj zagrebačkoj džamiji počela je proslava Kurban-bajrama zagrebačkih muslimana, dok je centralno obilježavanje ovog važnog blagdana islamskih vjernika održano u Islamskom centru u Rijeci.

Hutbu muftije Aziza ef. Hasanovića, koja je kao i cijeli bajram-namaz iz riječke džamije uživo prenesena putem državne Hrvatske radio-televizije, u zagrebačkoj džamiji pročitao je Mirza ef. Mešić. U hutbi je Aziz ef. Hasanović poručio kako Kurban-bajram zauzima posebno mjesto u životu svakog muslimana, jačajući vezu vjernika sa Stvoriteljem.

“Pred Boga ćemo doći svi jednaki, ali nećemo biti isti. Razlikovat će nas dobra i loša djela naša prema roditeljima, supružnicima, djeci, rodbini, prijateljima, susjedima, nevoljnicima, siromasima i svima koji nas okružuju”, istaknuo je Hasanović.

Slični članci

Bolje je Kjabu srušiti nego čovjeka uvrijediti”, rekao je Hasanović citirajući Kur'an, istaknuvši kako je dobročinstvo najvažnije na prolaznom ovozemljskom svijetu. Hasanović je u hutbi pozvao vjernike muslimane da danas posjete rodbinu, susjede i prijatelje te se sjete najbližih koji su preselili na ahiret.

Kurban-bajram, jedan od dva najveća islamska praznika, počeo je jutros klanjanjem Bajram-namaza, molitve karakteristične za bajramske praznike, i u svim džamijama širom Crne Gore.

Centralna proslava Kurban-bajrama ove godine priređena je u Podgorici, u Osmanagića džamiji, gdje je bajram namaz predvodio zamjenik reisa Rahman Kačar. On je u svojoj bajramskoj hutbi poručio da će musliman koji žrtvuje kurban uzvratiti na zlo dobrim.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.