ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA: Sredstva za penzije će već naredne decenije presušiti

Broj penzionera u Bosni i Hercegovini ubrzo se približava ukupnom broju zaposlenih pa entitetskim penzionim fondovima prijeti kolaps ukoliko se takav trend nastavi, posljednji su statistički pokazatelji

Penzioneri u BiH primanja ostvaruju iz fondova za koje su nadležni entiteti a iz Federacije BiH i Republike Srpske stigli su pokazatelji kako je ukupni broj osoba kojima isplaćuju penzije u proteklih pet godina povećan za 50 hiljada.

U Federaciji BiH je u aprila registrirano oko 417 hiljada penzionera, što je za oko 34 hiljada više nego prije pet godina, dok u republici Srpskoj penzije prima oko 263 hiljade penzionera što je povećanje za oko 16 hiljada u odnosu na april 2014. godine.

U oba entiteta zaposlenih iz čijih se doprinosa i osiguravaju penzije je oko 860 hiljada.

Iz Fonda penzionog osiguranja Federacije BiH upozorili su kako je stanje kod njih zabrinjavajuće i lošije od službene statistike jer se u zaposlene ubrajaju hiljade uposlenika u državnoj administraciji i javnim tvrtkama koji se vode kao „višak“ i koji ne stvaraju novu vrijednost nego su „zbrinuti“ kroz zapošljavanje na nepotrebnim i izmišljenim poslovima.

Slični članci

BiH trenutno nema rješenje za problem nagloga povećanja penzionera i omjera u odnosu na uposlenike jer je radnika u toj zemlji sve manje zbog masovnoga odlaska u evropske zemlje. Zbog tog negativnog trenda, ali i ogromnih dugovanja po osnovu uplata doprinosa u čemu prednjače državna poduzeća, stručnjaci predviđaju i totalni kolaps penzionog fonda već za 10 godina pa i moguće obustavljanje isplata penzija .

Direktor fonda MIO Federacije BiH Zijad Krnjić je izjavio kako je nemoguće precizno izračunati dugovanja po osnovu uplata doprinosa, ali je potvrdio kako pojedinačno na desetke miliona eura duguju javne firme poput  Željeznica FBiH, rudnika “Kreka” i “Zenica” sarajevski GRAS te bivši proizvodni giganti koji su propali poput “Hidrogradnje” i “Krivaje”, ali i Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

Stručnjaci sugeriraju kako je i za BiH jedno rješenje za ovakvo stanje podizanje dobne granice za odlazak u penziju sa sadašnjih 65 godina.

U BiH su rijetka povećanja penzija. Zadnje povećanje je bilo u aprilu kada je federalna vlada donijela odluku o rastu penzija za 3 posto. Najniža penzija u FBiH je oko 190 eura, zajamčena oko 240 eura dok najveća penzija iznosi oko 1.100 eura. AVAZ

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.