ZA VLAST PRODAJE DOMOVINU MULTINACIONALNIM KOMPANIJAMA: Venecuelsko državno odvjetništvo otvorilo istragu protiv Guaidoa za “veleizdaju”

Venecuelski državni odvjetnik rekao je u petak da otvara istragu protiv oporbenog čelnika Juana Guaidoa za “veleizdaju” jer je mulitinacionalnim kompanijama htio “izručiti” Eseguibo, bogato područje dijelom i u Gvajani na koje Caracas polaže pravo.

“Počinjemo istragu” protiv Juana Guaidoa za djela koja su “zločin, zločin veleizdaje”, rekao je Tarek William Saab u televizijskom istupu.

Protiv Guaidoa je pokrenuto više istraga. Pravosuđe ga sumnjiči za “nezakonito financiranje”, za kršenje zabrane izlaska iz Venecuele i za “uzurpiranje predsjedničke dužnosti”.

U vezi s ovom tačkom optužnice bila je pokrenuta istraga 23. januara, kada se Juan Guaido proglasio privremenim venecuelskim predsjednikom.

Zastupnički imunitet Juana Guaidoa koji predsjeda parlamentom, već je ukinut, ali čelnik nije uhapšen. Washington je upozorio da bi njegovo hapšenje bilo “posljednja pogrješka” Nicolasa Madura.

Slični članci

Socijalistički predsjednik je u četvrtak navečer pozvao pravosuđe da goni Guaidoa za “veleizdaju”, optuživši ga da Esequibo želi “izručiti” multinacionalnim kompanijama.

Te se optužbe temelje na audio poruci koju je objavila čavistička vlada u kojoj osoba koju se predstavlja kao dužnosnika američke administracije razgovara s Guaidoovim “inozemnim savjetnikom”.

Navodni američki dužnosnik poziva “savjetnika” da “promijeni venecuelsko stajalište” i “izruči Esequibo” ExxonMobilu i drugim multinacionalnim kompanijama, navodi Madurova vlada.

Esequibo je područje bogato rudama a graniči s priobalnim područjem na kojemu su naftni izvori. Na njega pravo polažu i Venecuela i njezin istočni susjed, Gvajana.

Caracas osporava sudsku presudu donesenu u Parizu krajem 19. st. kojom se to područje prepušta tadašnjoj britanskoj koloniji i poziva se na ugovor iz 1966. koji predlaže da se zemlje dogovore putem pregovora. Napetost je porasla 2015. kada je u spornim vodama otkrivena nafta.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.