WIGEMARK PONOVO PISAO TEGELTIJI, KOJEG BAŠ BRIGA: Ne smije postojati sumnja u vezi nosilaca pravosudnih funkcija

On je istakao da je od ključne važnosti da se vrati povjerenje javnosti u pravosuđe BiH i samo VSTV jer to podriva evropske integracije BiH

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji za nekoliko dana napušta BiH ponovo je uputio pismo predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milanu Tegeltiji u vezi problema imenovanja nosioca pravosudnih funkcija. Wigemark je ranije ovog mjeseca pisao Tegeltiji vezano za slučaj sudije Huseina Delalića koji je i suspendovan do okončanja disciplinskog postupka. On je od članova VSTV-a sakrio činjenicu da je ranije osuđen, a imenovan je za dodatnog sudiju Kantonalnog suda u Sarajevu.

Wigemark podsjeća Tegeltiju na njegovu konstataciju da postoji ozbiljan i suštinski problem u sistemu imenovanja te da je evidentno da slučaj sudije Delalića nije usamljen i da postoje slični primjeri.

“Apelujem na vas da to provjerite i postupite jednako odlučno sa svim takvim predmetima. Mi ćemo nastaviti da sarađujemo s VSTV-om sprečavanju takvih manjkavih odluka o imenovanju ili produženju mandata”, navodi Wigemark između ostalog u pismu.

Slični članci

On je istakao da je od ključne važnosti da se vrati povjerenje javnosti u pravosuđe BiH i samo VSTV jer to podriva evropske integracije BiH.

Wigemark je pismo završio rečenicom da ne  trebala postojati ni trunka sumnje u vezi bilo kojeg nosioca pravosudne funkcije. NAP

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.