VUČIĆEVA LEKCIJA IZ SPINA: Pozvao Srbe da ne sudjeluju u formiranju vojske Kosova – kao da su ih Albanci uistinu i zvali

Niti su ih Albanci zvali u svoju vojsku, niti bi to Srbi prihvatili, ali je ponovo skrenuo priču sa novog srbijanskog poraza na Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poznat je po svojim “spinovima” i govorima koji nemaju veze sa stvarnošću. Ali on to taktički jako dobro radi kada treba poraz pretvoriti u pobjedu, prešutjeti istinu ili prebaciti loptu na sa teme koja mu u datom trenutku ne odgovara. Pogledajmo kako to izgleda na konkretnom, školskom primjeru Vučićeve manipulacije javnosti.

Vijest glasi: Aleksandar Vučić pozvao je u utorak kosovske Srbe da ne sudjeluju u vojsci Kosova čije su osnivanje ranije najavile vlasti u Prištini. Predsjednik Vučić je tokom zajedničke sjednice srbijanske vlade i predstavnika Srba s Kosova u Beogradu rekao kako prištinske vlasti planiraju predstaviti vojsku Kosova 28. novembra, na Dan albanske zastave, albanski nacionalni praznik.

Međutim, Radio Slobodna Europa (RFE) ocjenjuje da se sastanak “u jednom trenutku pretvorio u osobni Vučićev osvrt o izazovima” koji “iščekuju Srbiju u narednih mjesec dana”.

“Još jedanput pozivam Srbe s Kosova i Metohije da u tome ne sudjeluju. Javno i otvoreno ih pozivam da ne sudjeluju u formiranju vojske Kosova jer tu vojsku formiraju – ni zbog čega drugog – već samo da bi te Srbe iskoristili da jednog dana zapucaju na Srbe. Pozivam Srbe da im ni na koji način u tom prljavom poslu ne pomažu. U prljavom poslu gaženja čak i vlastitog ustava”, pozvao je Vučić.

Dakle, onako nonšalantno kako to samo on zna, izrekao je rečenicu koja nema veze sa stvarnošću.

Slični članci

Okrenuo je priču od stvaranja vojske Kosova, na šta su Srbi poludili od bijesa, ali ne mogu da to sprijeće, na priču kako da umanji značaj te vijesti. Pa eto on kao poziva da se Srbi ne odazovu pozivu u tu vojsku.

Zamislite vojsku kosovskih Albanaca u kojoj bi bili i Srbi. Nema šansi.

Niti su ih Albanci zvali u svoju vojsku, niti bi to Srbi prihvatili.

Dakle, cijela njegova izjava je besmislena. Ali srbijanski mediji izvukli su u naslov da “Vučić poziva Srbe da ne učestvuju u vojsci Kosova” i to se pamti iz cijele vijesti. Majstor spina Vučić je neukom i umornom srpskom narodu sa Kosova ponovo “prosuo” priču koja njemu odgovara. Ne priča se o novom porazu srpske politike na Kosovu i njenoj kapitulaciji u stvaranju albanske vojske, već o tome kako Vučić ne dozvoljava Srbima u tu vojsku.

Eto, to vam je lekcija iz “spina”, kako u praksi konkretno izgleda. Ako niste znali.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.