VUČIĆ NAKON SASTANKA SA POMPEOM: Srbija ima podršku SAD-a za ukidanje kosovskih taksi (VIDEO IZJAVA)

Iz New Yorka izvještava Elvedin KANTARDŽIĆ

Predsjednik Srbije je nakon sastanka prisutnim novinarima izjavio da se o Bosni i Hercegovini samo usput razgovaralo, a odbio je komentarisati američke sankcije Dodiku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras poslije razgovora s državnim sekretarom SAD-a Mikeom Pompeom u New Yorku da Beograd ima podršku Washingtona u zahtjevu da Priština ukine takse na srbijansku robu.

Vučić je naveo i da je sa Pompeom “dugo razgovarao o svemu” i da je šef američke diplomatije “želio da čuje šta Srbija misli prije svega o rješavanju kosovskog problema”.

Predsjednik Vučić izjavio je da je američkom zvaničniku rekao da je Srbija spremna da, čim se ukinu takse, krene u otvoreni politički dijalog sa kosovsko-metohijskim Albancima.

Ističe da je Beograd za to spreman u svakom trenutku, bez obzira što to nikome iz vlasti u Srbiji ne donosi poene . “Nije važna politička cijena koju morate da platite”, dodao je on.

Vučić je istakao i da ljudi u Srbiji imaju “prilično nježne uši i ne vole da slušaju stvari koje imaju veze sa realnošću, već više vole ono što ima veze sa njihovim mitovima”.

“Čini mi se da sam na najkraći i najjednostavniji način rekao stav Srbije”, dodao je Vučić.

Slični članci

Na pitanje kolege Ivice Puljića, dopisnika Aljazeere Balkans, da li je bilo govora o Bosni i Hercegovini, Vučić je izjavio da je bilo usput, kada se govorilo o potrebi za slobodnom trgovinom u regionu.

Odbio je da prokomentariše sankcije SAD-a Miloradu Dodiku.

Cijeli razgovor pogledajte u video prilogu.

Vučić je na Instagramu objavio i fotografije na kojima se nasmijan rukuje s Pompeom.

Pompeo je poslije sastanka napisao na Twitteru da će normalizacija odnosa s Kosovom ojačati stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice.

On je naveo i da je s Vučićem imao “produktivan ručak” na kojem su razgovarali “o dijalogu Kosova i Srbije” i pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

“Produktivan ručak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o dijalogu Kosova i Srbije i pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Normalizacija odnosa s Kosovom će ojačati stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice”, naveo je šef američke diplomatije.

Posrednik u ovim razgovorima bio je Tony Blair, bivši premijer Velike Britanije, a danas lobista Srbije u SAD i savjetnik predsjednika Aleksandra Vučića.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.