VOJNE PRIPREME KOMŠIJA: Srbija uvodi obavezan vojni rok od naredne godine

Obavezno služenje vojnog roka bi se odnosilo na mladiće starosti između 18 i 26 godina i ne bi bilo retroaktivnog pozivanja. Oni muškarci koji nisu služili vojni rok imali bi obavezu da prođu skraćenu obuku za rezervni sastav

Srbija će najvjerovatnije od sljedeće godine ponovo uvesti obavezu služenja vojnog roka, piše danas Srpski telegraf i dodaje da se o tome već godinu dana razgovara.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da Srbiji nedostaje vojska, jer profesionalni vojnici već sada imaju više od 30 godina i ne mogu fizički da odgovore na sve zadatke.

“Srbiji nedostaje obučena rezervna vojska i ratna armija. U svim dosadašnjim sukobima pokazalo se da su vojnici koji su odslužili vojni rok najbolji ratnici”, rekao je Lazanski.

Prema njegovim rečima, Srbija će najvjerovatnije zadržati kombinovani sistem, po kome će dio činiti profesionalni vojnici, dio vojnici po ugovoru, a dio vojska koja služi obavezni vojni rok.

Slični članci

Analitičar Aleksandar Radić smatra da treba pronaći adekvatan model koji će odgovarati Srbiji i vremenu u kojem živimo.

“Nemamo ni para ni uslova da se to radi kao nekada, dok je postojala JNA. Ja se zalažem za obavezni vojni rok, ali ne za sve već za određeni broj ljudi. Niko nikoga ne može da natjera da ide u vojsku, ali momci koji bi dobrovoljno pristali da služe vojni rok ne bi radili marginalne poslove kao do sada, poput čišćenja dvorišta”, rekao je Radić.

Kako dodaje, ukoliko bi se ponovo uvelo obavezno služenje vojnog roka, to bi se odnosilo na mladiće starosti između 18 i 26 godina i ne bi bilo retroaktivnog pozivanja.

“Oni muškarci koji nisu služili vojni rok imali bi obavezu da prođu skraćenu obuku za rezervni sastav”, rekao je on.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.