VODENO HLAĐENJE: Teslin koncept automobilskih sjedala

U patentnoj prijavi predanoj u veljači ove godine navodi se kako bi vodeno hlađenje i grijanje automobilskih sjedala bilo u svakom pogledu bolje od zračnoga

Teslini inženjeri u februaru ove godine predali su patentni zahtjev u kojem se opisuje njihov koncept vezan uz kontrolu temperature automobilskih sjedala. U Tesli predlažu da se umjesto dosadašnjih načina grijanja i hlađenja sjedala putem zraka počne koristiti sustav temeljen na vodi. Ventilacija kroz spužvu i više slojeva tkanine u sjedalima nije efikasna, ne može dobro odvoditi toplinu, a sustavi koji je pokreću nezgrapni su i zbog njih sjedala moraju biti debela.

Nasuprot tome, patent koji se ovdje opisuje doveo bi vodeno grijanje i hlađenje samo na one dijelove sjedala s kojima putnik dolazi u kontakt. Teslini stručnjaci zamislili su to ostvariti tako što će materijal za sjedala izvesti u dva sloja, pri čemu će kroz donji sloj moći prolaziti tekućina.

Slični članci

Sve što ovaj sustav za daljnje funkcioniranje treba jest element koji će grijati tekućinu u njemu, te pumpu. U slučaju kada je potrebno grijati sjedalo pumpa će kroz njega tjerati podgrijanu vodu, a kada se putnici zažele hlađenja ista ta voda će moći odvoditi toplinu iz sjedala (pretpostavljamo do kakvog izmjenjivača topline).

“Ovaj sustav kontroliranja temperature pruža niske troškove, nisku razinu buke i energetski efikasnu i učinkovitu metodu za hlađenje ili grijanje sjedala”, navode u patentnoj prijavi. Izvor: Autonet

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.