VLADA KOSOVA SVE VIŠE GRIJEŠI: NATO upozorio Kosovo da ne formira svoju vojsku

Ministri vanjskih poslova zemalja NATO-a upozorili su Kosovo da mora odustati od namjere da formira vojsku.

Nakon ministarskog sastanka na kojem je razgovarano o Zapadnom Balkanu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je zvaničnu Prištinu upozorio da će se suočiti sa ozbiljnim posljedicama ako nastavi proces transformacije Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku Kosova.

Prema njegovim riječima, ovaj proces se vodi u “veoma neprikladnom trenutku”, te nisu ispoštovane procedure.

“To ide protiv savjeta mnogih NATO saveznika. I može imati ozbiljne posljedice po buduće evroatlantske integracije Kosova”, upozorio je Stoltenberg kosovske vlasti, koje su inače najavile da će usvojiti zakone o transformaciji Bezbjednosnih snaga 14. decembra.

Slični članci

U vezi s tim prvi čovek Alijanse je podvukao da će NATO, ukoliko zvanična Priština nastavi za ovim procesom, “razmotriti angažovanje prema Kosovu”. Na molbu da precizira o kakvim posljedicama se radi, Stoltenberg je naveo da bi to bilo u nadležnosti Sjevernoaltlantskog savjeta (najviši organ u NATO) da zasjeda i odluči o konkretnim mjerama prema Kosovu.

Prvi čovek Alijanse je potvrdio da je na ministarskom sastanku bilo govora i o odluci kosovskih vlasti iz novembra da uvedu tarifu od 100 odsto na robu koja dolazi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, te kazao kako te mjere “stvaraju nove podjele”.

“Takvi koraci još više otežavaju dijalog Beograda i Prištine. Ali to je jedini način da se u regionu postigne trajni mir. Podstičemo i Beograd i Prištinu da se uzdrže od provokativnih koraka i izjava i naprave neophodne kompromise kako bi se okrenuli ka boljoj budućnosti”, poručio je Jens Stoltenberg, objavio je RSE.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.