VIŠEGRAD: I ove godine četnici nesmetano lumpuju i prijete

Četnici pjevaju bez kazne: Bit će opet pakao i krvava Drina

Oko 200 osoba, uglavnom odjevenih u crne uniforme i okićenih četničkim znakovljem, okupilo se danas u centru Višegrada. Četnici i simpatizeri došli su iz više krajeva, uključujući Kačak, Ivanicu i druga mjesta u Srbiji.

Iako je centralni događaj najavljen tek za 12 sati ispred spomenika četničkom vođi i ratnom zločincu Draži Mihailoviću, ravnogorci i njihovi simpatizeri postrojili su se već ujutro na centralnom gradskom trgu.

Okupljanje četnika i njihovih simpatizera godinama se neometano odvija u manjem bh. entitetu. Pored javnih istupa, ni spomenici četničkim vojvodama i liderima nisu pojava koja se može smatrati novošću.

Okupljanja ove vrste sve su češća i brojnija, a njihovo odvijanje ulijeva nemir kod Bošnjaka povratnika.

Prema istraživanju jugoslovenskih demografa četnici su u Drugom svjetskom ratu minimalno pobili 33.000 Muslimana i 32.000 Hrvata što spada u najstrašnije epizode jugoslavenske ratne povijesti. Zločin koji se desio porodici Muje Kafedića 42 ponovio se 50 godina kasnije.

Slični članci

Do osude zločina iz rehabilitiranog četničkog pokreta nikada nije došlo iako se pojedinci od zločina danas distanciraju. Slično je i sa predstavnicima vlasti.

Ravnogorsko-četnički pokret kao organizacija djeluje na teritoriji Srbije, BiH i Crne Gore, u BIH ima osam okruga. Barem zvanično ne postoji informacija o tačnom broju pripadnika ovog pokreta.

Dok država šuti, zločinačka ideologija u Višegradu nastavlja svoje postojanje

Kuka, inače rođeni Višegrađanin, više od sedam godina istražuje zločine protiv čovječnosti i međunarodnog prava na području Višegrada, što je sadržaj i naučne knjige “Genocid nad Bošnjacima Višegrada 1992.-1995.godina” koja će uskoro ugledati svijetlo dana u izdanju Instituta.

Kuka za portal Klix.ba ističe da okupljanje i postrojavanje pripadnika i simpatizera Ravnogorskog četničkog pokreta, na godišnjicu hapšenja četničkog generala i zločinca iz vremena Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića, predstavlja još jedan u nizu dokaza i pokazatelja da su četnička ideologija i politika još uvijek žive.

“Zapravo, radi se o tome da takva fašistička, zločinačka ideologija i politika imaju svoj kontinuitet. Svoju kulminaciju je imala tokom Drugog svjetskog rata, te tokom posljednje oružane agresije na Republiku BIH u periodu od 1992-1995. godine”, ističe Kuka.

On dodaje kako je u tom kontekstu važno podsjetiti kako su u Višegradu tokom Drugog svjetskog rata, počinjeni brojni masovni i pojedinačni zločini nad muslimanima.

“Zločinci – četnici Draže Mihailovića mučki su ubili preko 3.000 Bošnjaka muslimana na području Višegrada. U kontinuitetu su vršeni brojni i različiti zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava nad Bošnjacima, a što, pored ostalog, dokazuje i slučaj Hasana Tufekčića. Četnici Draže Mihailovića su 1943. godine, na istom mjestu i u isto vrijeme, na Višegradskoj ćupriji, ubili čak desetero djece i suprugu višegradskog Bošnjaka Hasana Tufekčića, rođenog 1905. godine u Višegradu. Ubili su mu pet sinova i pet kćeri. Od petero djece iz drugog braka, srpski zločinci su mu 1992. ubili troje, koja su nosila imena ubijene braće i sestara u Drugom svjetskom ratu. Dakle, u dva rata (Drugom svjetskom ratu i agresiji na Republiku BIH) četnici su ubili trinaestero djece i suprugu Hasana Tufekčića”, ispričao je Kuka.

Kuka smatra da se fašistička ideologija i politika nekažnjeno promoviraju s ciljem kontinuiranog zastrašivanja Bošnjaka, čime se ujedno šalje poruka kako Bošnjaci, osobito povratnici, nisu dobro došli na područje Višegrada.

“Zapadne zemlje protiv sličnih povampirenih klerofašista poduzimaju radikalne mjere. Austrija je nedavno donijela zakon kojim je za počinitelje isticanja ustaških simbola odredila zatvorske kazne i visoke novčane kazne. U isto vrijeme je administrator biskupa u Koruškoj donio odluku kojom se zabranjuje komemoracija u Blajburgu. Međutim, u BIH se ništa ne poduzima protiv ekstremista, koji slave fašistička divljanja. Plašim se, stoga, da će, ukoliko se ovako nastavi, te ukoliko nadležne institucije u BIH budu i dalje mirno gledale na ovakva fašistička orgijanja i slavljenja zločinaca, u dogledno vrijeme ti poklonici četničke ideologije postići svoj cilj i bolesni naum – stvaranje etnički čistih prostora, te brisanje identiteta Višegrada kao bosanskoga grada”, tvrdi Kuka.

Hasečić: Okupljanje četnika u Višegradu je veličanje genocida i ruganje žrtvama, šta radi ministar Mektić

Povodom okupljanja četnika u Višegradu razgovarali smo s predsjednicom udruženja „Žene žrtve rata“ Bakirom Hasečić.

– Sramotno i žalosno. Sramotno je i da državne institucije nijemo posmatraju veličanje genocida i ratnog zločina, ali i ruganje žrtvama. Na ovakvim skupovima, koji su se ranije održavali, bilo je veoma malo pripadnika domicilnog stanovništva. Zbog toga se pitam na koji način su ti ljudi ušli u BiH u istim uniformama u kojima su se vršili zločini ne samo u Višegradu, nego i širom BiH. Oni su danas i na trgu u Višegradu, koji se danas zove Trg poginulom srpskom vojniku, a koji se nalazi u neposrednoj blizini Mosta Mehmed paše Sokolovića. Ovaj most se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, a Komisija za zaštitu spomenika je odredila da nikakva nacionalna obilježja ne mogu biti prisutna u krugu od 100 metara oko mosta. Na to niko nije reagirao – kazala je Hasečić.

Ona je ovo okupljanje okarakterisala također i kao katastriofalno i skandalozno.

– Žalosno je i tužno danas. Mogu samo zamisliti kako je povratnicima. Biti u gradu i gledati one iste uniforma u kojima su počinjeni zločini. Možda će među njima biti i ratnih zločinaca, koji su se, zahvaljujući dvojnom državljanstvu, sakrili u Srbiji i ovo im je jedinstvena prilika da dođu u Višegrad. Neka sram bude i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića zbog ovakvog okupljanja – dodala je Hasečić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.