VIŠE NEMA KO DA LIJEČI: Bihać za deceniju izgubio 70 ljekara

U USK zatvara se i 39 osnovnih škola, a bez posla ostaje 229 nastavnika i učitelja

Situacija u zdravstvu Unsko-sanskog kantona je alarmantna zbog sve masovnijeg odlaska liječnika, ali i drugih medicinskih radnika iz ovdašnjih zdravstvenih ustanova, upozorili su u Sindikatu ljekara i stomatologa USK.

Prema podacima Ljekarske komore USK, samo Kantonalnu bolnicu u Bihaću u posljednjih 10 godina napustilo je oko 70 ljekara.

Predsjednik Sindikata Nedim Kurtagić kaže kako su glavni razlozi zbog kojih odlaze medicinari mali lični dohoci, teški uslovi rada i neadekvatan položaj u društvu.

“Situacija je posebno pogoršana u posljednje vrijeme, otkako je počela migrantska kriza. Posla je preko glave, migranti su prosto okupirali zdravstvene ustanove, dežurstva su sve češća i svakodnevno se susrećemo sa neprijatnim situacijama. Takva situacija je katalizator za odliv stručnog medicinskog osoblja”, kaže Kurtagić.

Prema njegovim riječima, plate ljekara, ali i drugih medicinskih radnika u Unsko-sanskom kantonu su među najnižim u Federaciji BiH, prekovremeni rad se ne plaća adekvatno, a uskraćuju im se i brojna druga prava koja im pripadaju po kolektivnim ugovorima.

Kurtagić je izrazio razočarenje nedavnim odgovorom Vlade USK sindikatu kojem je na čelu o nemogućnosti povećanja osnovice za obračun ličnih dohodaka. To je opravdano teškom finansijskom situacijom u budžetu USK.

Slični članci

Ministrica zdravstva u Vladi USK Nermina Ćemalović naglašava kako je nedostatak medicinskog kadra, a posebno stručnog, evidentan u skoro svim zdravstvenim ustanovama.

“Ne mogu precizno odgovoriti na to pitanje sve dok ustanove ne dostave tačne podatke. Najviše nam nedostaje doktora opće medicine, specijalista porodične medicine, kao i pedijatara. Također, nedostaje nam i onkologa, pneumoftiziologa, kliničkih citologa, patologa, kao i dermatovenerologa. Problem nastojimo riješiti dodjelom specijalizacija”, kazala je Ćemalovićeva.

Dodaje da je problem najviše izražen u onim ustanovama koje imaju najviše zaposlenih zdravstvenih radnika, a čiji ukupni prihodi, odnosno dobit, nisu u mogućnosti da prate povećanje osnovice, odnosno njene isplate.

Ona je istakla kako je teška situacija u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama generisana nizom problema, a jedan od njih je i prekobrojno zapošljavanje nemedicinskog kadra.

Prema posljednjim podacima, u USK su zaposlena 354 ljekara, od čega 209 specijalista, kao i 1.037 zdravstvenih radnika, od čega njih 163 sa višom stručnom spremom. NN

U USK zatvara se i 39 osnovnih škola

Ovu informaciju utvrdila je Komisija pri Ministarstvu obrazovanja Vlade USK, a razmatrana je na jučerašnjoj sjednici Vlade USK. Rezultati analize su poražavajući i posljedice iseljavanja stanovništva iz BiH tek dolaze na naplatu.

U Unsko-sanskom kantonu trenutno postoje 74 centralne i 120 područnih škola, a nakon implementacije predloženih mjera, u USK trebalo bi biti zatvoreno ukupno 39 škola, a najviše područnih. U praksi to znači da će bez posla ostati 229 učitelja i nastavnika, ali sigurno i određeni broj ostalog osoblja poput domara, higijeničarki i slično.

Za formiranje jednog odjeljenja u školi minimalan broj učenika koji je neophodan je 18. Posljedice iseljavanja stanovništva, najviše iz općina Bosanske krajine prethodnih godina znače i manje djece u školama. Tako je prethodnih godina u velikom broju odjeljenja bilo i mnogo manje učenika od zakonskog minimuma. Ipak, s obzirom na velike troškove, vlast u USK sada podvlači crtu i pravi bolne rezove.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.