VENECUELA VRIJE: SAD povlači svo diplomatsko osoblje, nove eksplozije u elektrani

Nestanak struje zaustavio i izvoz nafte

Sjedinjene Države povući će kompletno diplomatsko osoblje koje se još nalazi u njihovoj ambasadi u Caracasu zbog pogoršanja krize u Venecueli, objavio je u ponedjeljak državni tajnik Mike Pompeo.

“Ta odluka odraz je pogoršanja stanja u Venecueli kao i procjene da je nazočnost diplomatskog osoblja u američkoj ambasadi postala ograničenje za politiku SAD-a”, napisao je Pompeo na Twitteru.

Nije rekao kada će točno osoblje biti povučeno iz veleposlanstva u Caracasu.

Predsjednik Venecuele objavio je 23. januara prekid diplomatskih veza sa Sjedinjenim Državama, koje su priznale oporbenog vođu Juana Guiadoa za privremenog predsjednika zemlje, i naredio odlazak svih njihovih diplomata.

Washington je odbio poslušati ali je ipak dan kasnije povukao svo osoblje koje nije nužno i savjetovao svih američkim državljanima u Venecueli da napuste zemlju.

Novi protesti na opoziv opozicije sazvani su u utorak u Venecueli, kada je ponovno proglašen neradni dan jer i dalje u zemlji nema struje.

Nacionalna skupština kojom dominira opozicija proglasila je u ponedjeljak “stanje uzbune” u Venecueli nakon 100 sati bez struje.

Uredbu je predao parlamentu njegov predsjednik Juan Guaido, ujedno i samoproglašeni privremeni predsjednik kojega je priznalo pedesetak zemalja.

Po ustavu, proglašavanje stanja uzbune – što je faza koja prethodi izvanrednom stanju – teoretski otvara vrata dopremi humanitarne pomoći koja se nalazi na granici s Vencuelom i koju blokira legalna vlada jer tvrdi da je to zamaskirani pokušaj američke vojne intervencije.

Unatoč polaganom vraćanju struje u nekoliko četvrti u Caracasu, stanje je i dalje haotičnu za većinu stanovništva.

Napadnuti piloti

Sindikat španske aviokompanije “Er Evropa” saopštio je danas da su dvojica pilota i još osam članova posade leta iz Madrida napadnuti u subotu dok su išli od aerodroma do hotela u glavnom gradu Venecuele, prenosi AP.

Posada je prenela sindikatu da je njihov kombi bio okružen muškarcima na tri motocikla koji su kasnije pobegli nakon razmene vatre s osobom za koju smatraju da je bio policajac u civilu. Nijedan član posade nije povređen.

SABOTAŽA: Nova eksplozija transformatora u Karakasu

Struje u većini zemlje i dalje ima samo mjestimice nakon što je nestala u četvrtak, a predsjednik Nicolas Maduro za to je okrivio sabotažu glavne hidroelektrane u zemlji uz podršku SAD-a.

Slični članci

U električnom transformatoru u prestonici Venecuele, Karakasu, danas je došlo do eksplozije, javlja AP.

Svedoci kažu da je nakon eksplozije došlo do požara.

Agencija dodaje da je eksplozija doprinela haosu među građanima Venecueli, koji su ovih dana pogođeni nestancima struje.

Nestanak struje zaustavio izvoz nafte

Venecuelska državna naftna kompanija PDVSA ne može izvoziti naftu iz svoje glavne luke od prošlosedmičnog masovnog nestanka struje, kazali su u ponedjeljak pouzdani izvori.

Struje u većini zemlje i dalje ima samo mjestimice nakon što je nestala u četvrtak, a predsjednik Nicolas Maduro za to je okrivio sabotažu glavne hidroelektrane u zemlji uz potporu SAD-a.

PDVSA je pokrenuo rezervni plan za vraćanje struje u luku Jose, rekao je jedan izvor.

Država Anzoategui u kojoj se nalazi struju od petka ima samo s prekidima, dodao je.

Luka ima vlastiti generator, ali ovisi o električnoj mreži za 65 posto struje. Generator trenutačno ne radi i nastoji ga se pokrenuti.

“Posve je stao od nestanka struje. Pogođeni su svi naftni terminali”, rekao je drugi izvor.

PDVSA nije još komentirao situaciju.

Iz luke nije otišao nijedan naftni tanker od 7. marta.

Nestanak struje pogodio je i rafineriju Puerto la Cruz u istoj državi.

PDVSA ima problema i s isporukom nafte koja je već napustila luke jer je glavni američki kupci žele vratiti zbog američkih sankcija.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.