VENECUELA: Guido se vraća kući, Bolton bez odgovora na “teška” pitanja CNN-a

Američki savjetnik Bolton nije imao odgovor na novinarsko pitanje da li argumenti za smjenu Nicolasa Madura važe i za brojne režime koji uživaju američku podršku

Lider venecuelanske opozicije Juan Guaido pozvao je narod Venecuele danas na opšte demonstracije, što se poklapa sa njegovim povratkom u zemlju.

On je na svom Tviteru objavio da bi građani trebalo da se okupe u 11 sati po lokalnom vremenu, prenosi AP.

Guido je napisao i da bi građani Venecuele trebalo da prate njegova zvanična obaveštenja u kojima će objavljivati detalje o sastancima sa pristalicama.

On je u subotu boravio u Ekvadoru, u sklopu ture po Južnoj Americi, kojom se nastoji da se poveća pritisak na predsjednika venecuele Nikolasa Madura da podnese ostavku.

Slični članci

Guido tvrdi da Maduro mora da podnese ostavku kako bi se Venecuela oporavila od političke i humanitarne krize u kojoj se nalazi, dok je, sa druge strane, Maduro rekao da je Guido dio zavjere, protiv njegove vlade. Maduro je najavio njegovo hapšenje po povratku u zemlju.

Bolton: Okupljamo što masovniju koaliciju za smjenu Madura

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) John Bolton je tokom “teškog“ televizijskog gostovanja kazao da Washington pokušava okupiti što širu koaliciju za smjenu venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, prenosi Anadolu Agency (AA).

Novinar CNN-a Jake Tapper je podsjetio Boltona na njegovu nedavnu poruku na društvenim mrežama da svi trebaju odgovarati koji podržavaju diktatora u Venecueli koji krši ljudska prava i krade od ljudi koji umiru od gladi.

Tapper je potom savjetnika Bijele kuće Boltona pitao da li se to odnosi i na slučaj podrške drugim diktatorima u svijetu te je nabrojao kako SAD zvanično podržava režime koji krše ljudska prava u Egiptu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Bolton nije odgovorio na to pitanje, već je kazao da je o situaciji u Venecueli objavio više od 150 poruka na društvenim mrežama.

“Radimo na tome da Maduro mirno preda vlast Juanu Guaidu u Venecueli. Mnogi su shvatili da su eksperimenti s Hugom Chavezom i Nicolasom Madurom propali i da trebaju biti okončani. Zato radimo na okupljanju što veće koalicije za smjenu Madura”, kazao je Bolton.

Na to je novinar Tapper upitao da li Bolton smatra da isto to važi i za druge režime u svijetu koji imaju podršku SAD-a.

Bolton je samo kratko kazao da se ne slaže s novinarom.

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Nicolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotirala.

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Juan Guaido 23. januara proglasio za vršioca dužnosti predsjednika, što su podržale SAD i mnoge europske i latinoameričke države. Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.