VENECIJA: Kaznili arhitektu 78.000 eura zbog mosta neprilagođenog turistima

U tužbi se navodi kako metalna konstrukcija i staklo nisu mogli podnijeti veliki broj posjetilaca Veneciji i njihov prtljag

Zvaničnici Venecije kaznili su španskog arhitektu Santiaga Calatrava sa 78.000 eura, jer je dizajnirao most preko Grand kanala koji ne može da izdrži veliki broj turista.

Odluku je donio sud u Italiji 9. augusta i obrazloženju naveo da je Calatrava bio nepažljiv u procesu izgradnje, a da je dizajnirao druge mostove, poput onih u Dallasu i Calgaryju, što je istaknuto kao dokaz da je trebalo da ima dovoljno informacija za konstruisanje, prenosi CNN.

Most Ponte della Costituzione, dugačak oko 90 metara, izgrađen je 2008. godine, a ime je dobio po italijanskom Ustavu koji je tada obilježavao 60 godišnjicu postojanja.

U tužbi gradskih vlasti navedeno je da most sa čeličnim okvirom i staklenim panelima nije mogao da izdrži navalu gostiju i njihovih kofera koje svakodnevno vuku za sobom, zbog čega je nekoliko staklenih stepenica moralo da se zamjeni.

Kako se navodi, to nije prvi problematičan projekat Calatrave, budući da je njegov projekat izgradnje solitera Chicago Spire otkazan 2015. godine zbog, navodno, “svjetske ekonomske krize”.

Kontroverza oko mosta je posljednja u nizu koja pogađa Veneciju, koja se suočava sa posljedicama prekomjernog turizma.

U tom italijanskom gradu nedavno su uvedene strožije kontrole turista – posjetioci koji ne prenoće u gradu plaćaju naknadu od 10 eura, a zabranjeni su koferi sa točkićima.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.