VELIKI INTERES DRŽAVNIH SLUŽBENIKA ZA VANSUDSKU NAGODBU: Presude od 3.000 KM do 130.000 KM

Mnogi državni službenici su tužili FBiH jer nisu bili zadovoljni plaćom, toplim obrokom, regresom, iako je u nekim momentima taj topli obrok bio veći i od minimalne penzije, rekao je Zlatko Hurtić

Veliki broj državnih službenika koji su tužili Federaciju BiH po raznim osnovama, pokazao je interesovanje za vansudsku nagodbu presuda, kazao je Zlatko Hurtić, predsjedavajući Radne grupe Vlade FBiH za vansudsku nagodbu. Podsjećamo, javni poziv državnim službenicima za zaključenje dobrovoljne vansudske nagodbe upućen je 11. augusta i krajnji rok za vansudsku nagodbu je 11. novembar.

Državni službenici poput policajaca, uposlenika u inspekcijama, tužili su Federaciju zbog nezadovoljstva plaćama, toplim obrocima, mada je nekima topli obrok bio veći od najniže penzije u FBiH.

– Interes za vansudsku nagodbu je zaista veliki. U nekim institucijama su već zaključeni ugovori. Važno je reći da je Vlada FBiH u ovoj godini za izvršenje vansudskih presuda izdvojila osam miliona, a za narednu godinu se priprema samo milion KM. Tako da veliki broj ljudi nastoji iskoristiti sada priliku da vansudskom nagodbom dođe do naplate, jer je jasno da će ubuduće biti sve manje novca za to – kazao nam je Hurtić.

Slični članci

Podsjeća da je krajnji rok za zaključenje vansudske nagodbe u ovoj godini 11. novembar. Ukazuje da kada se odluče za vansudsku nagodbu, u roku od 60 dana im se isplati novac.

– Administracija je tužila Federaciju. Najveći broj tužbi je iz policije, inspekcija, a tu su i ostali državni službenici. Neki nisu bili zadovoljni visinom plaće, toplog obroka, regresa, iako je u nekim momentima taj topli obrok bio veći i od minimalne penzije. Federaciju je tužilo oko 6.000 državnih službenika, ali po raznim osnovama i nije tu bila jedna, već u prosjeku tri tužbe. Presude su od 3.000 KM, do 130.000 KM – rekao nam je Hurtić. Faktor

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.