VELIKI BIZNIS: Vrijednost izdatih dozvola za izvoz naoružanja rekordnih 150 miliona eura

Vrijednost izdatih dozvola za izvoz naoružanja domaće proizvodnje je rekordan.

Vrijednost izdatih dozvola za izvoz naoružanja domaće proizvodnje je rekordan.

“Za prvih šest mjeseci ove godine iz našeg Ministarstva izdato je 99 – blizu 100 dozvola, u ukupnoj vrijednosti 150 miliona eura što je, procentualno gledano, značajno više nego što je to 2018. godine. Tada je za cijelu godinu izdato dozvola u vrijednosti oko 220, 230 milona evra. To govori o povećanju zahtjeva za izdavanje dozvola, a rekao bih i aktivnijoj ulozi naših izvoznih kompanija”, izjavio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U prošloj godini izvezeno je ukupno 205 miliona maraka robe. Najviše u Sjedinjene Američke države, Saudijsku Arabiju, Avganistan, Tursku, Egipat. Sve što je do kraja maja 2019. godine izvezeno iz BiH, a najviše je to municija, dostiglo je vrijednost od gotovo 62 i po miliona maraka. U prvih pola godine izdate su dozvole u 34 države. Prednjačili su izvoznici – Unis “Ginex” iz Goražda, “Igman” Konjic, “Pobjeda” Goražde, “BNT” iz Novog Travnika, te “UNIS-GROUP” Ilidža, Sarajevo, a shodno broju izdatih dozvola i “Pretis” iz Vogošće, te “Tehnički remont”, Bratunac.

Slični članci

U prvoj polovini 2019. godine registrovane su 44 firme koje se bave proizvodnjom i remontom naoružanja i vojne opreme – 24 u Republici Srpskoj i 20 u Federaciji BiH. Podaci nadležnih ukazuju da se devet firmi bavi proizvodnjom privrednih eksploziva, a 35 proizvodnjom i remontom naoružanja i vojne opreme.

“Nad navedenim pravnim licima izvršen je redovni inspekcijski pregled u prvoj polovini 2019. godine. Nije izvršen nijedan vanredni inspekcijski pregled, niti je bilo potrebe za tim. Na osnovu izvršenih inspekcijskih pregleda u prvoj polovini 2019. godine i utvrđenog činjeničnog stanja, na osnovu materijala koji su inspektorima bili na raspolaganju, može se konstatovati da nije bilo povrede Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme”, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U 2018. godini redovan inspekcijski nadzor izvršen je u 43, tada registrovane, bh. firme. Iz nadležnog Ministarstva je saopšteno da nisu imali podataka, saznanja i indicija o proizvodnji izvan zakonskog okvira. Na zahtjev Tužilaštva Bosne i Herecegovine izvršen je vanredni inspekcijski nadzor u “BNT-u” iz Novog Travnika. N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.