VELIKE ŠTETE U POLJOPRIVREDI KAO POSLJEDICA POPLAVA: Uništena proljetna sjetva

Poplave koje su u proteklih nekoliko dana pogodile Unsko-sanski kanton prouzročile su ogromnu štetu u poljoprivrednoj proizvodnji, s obzirom na to da su pod vodom bile velike površine zasijane poljoprivrednim kulturama.

Prema riječima Huseina Selimovića, predsjednika Udruženja poljoprivrednika USK, štetu tek treba popisati i bit će je vrlo teško sanirati.

Slični članci

“Poljoprivrednici su tek završili proljetnu sjetvu, mnogi od njih su se zadužili, i sada je praktično sve propalo. Bez pomoći nadležnih institucija bit će nemoguće sanirati štetu, tako da očekujemo reakciju, prije svega lokalnih i županijskih vlasti”, istaknuo je Selimović.

U Poljoprivrednom zavodu USK kažu da će farmeri koji su zasijali površine određenim poljoprivrednim kulturama morati izvršiti njihovo presađivanja i sve bi to u konačnici moglo dodatno poskupjeti poljoprivredne proizvode. “Ovakvi vremenski uvjeti znači poplave, višak vlage i niža temperatura pogoduju pojavi i razvoju biljnih bolesti i štetočina. Zbog toga se preporučuje da se obavi pravovremeno tretiranje poljoprivrednih kultura odgovarajućim preparatima”, kaže Mehira Pervaz, direktorica Poljoprivrednog zavoda USK. Ona je dodala da je već sada izvjesno kako će prinosi žitarica, povrća i ostalih poljoprivrednih kultura na području ove županije biti manji u odnosu na ono što je planirano, pišu Nezavisne novine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.