UZALUD JE NATO PRIJETIO: Turska kupila protivraketni sistem “S-400” od Rusije, potvrdio Erdogan

“Turska, ne samo da kupuje američke avione F-35, nego učestvuje i u njihovoj proizvodnji”, rekao je Erdogan

Turska je već kupila protivraketni sistem “S-400” od Rusije i nadamo se da će biti dostavljen u julu, rekao je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Ne kažem samo Turska će kupiti ruski odbrambeni sistem S-400 nego kažem da ga je već kupila. To je već dogovoreno”, kazao je Erdogan, prenosi Anadolija.

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrick M. Shanahan prošle sedmice je ukazao na koji način će Turska biti isključena iz programa borbenih aviona “F-35” ukoliko Ankara ne odustane od planova za kupovinu “S-400”.

Erdogan je u obraćanju članovima vladajuće partije Pravde i razvoja /AKP/ naglasio da će tražiti odgovornost od svakoga ko Tursku isključi iz programa “F-35”.

Također je istakao da Turska kupuje i američke borbene avione F-35.

Slični članci

“Turska, ne samo da kupuje američke avione F-35, nego učestvuje i u njihovoj proizvodnji”, rekao je Erdogan, dodajući da će sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom uskoro razgovarati o pitanju kupovine F-35.

“Krajem mjeseca s gospodinom Trumpom ću se sastati u Japanu. Nadam se da ćemo tada razgovarati i o ovim pitanjima”, kazao je Erdogan.

U proteklih nekoliko mjeseci, dva saveznika iz NATO-a javno su se sporila povodom turske narudžbe sistema “S-400”, za koji Vašington tvrdi da predstavlja prijetnju po borbene avione “F-35” koje Ankara, takođe, planira da kupi.

Turska je saopštila da “S-400” neće imati uticaj na borbene avione i predloženo je Vašingtonu da formira zajedničku radnu grupu koja će raditi na procjeni američke zabrinutosti.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.