USTAŠKA MLADEŽ “USKOPLJA” OBILJEŽILA OLUJU: “Bit će još Srebrenica” i kukasti križevi osvanuli na kućama i automobilima Bošnjaka

Nepoznata osoba, ili više njih, sinoć je na pet automobila i nekoliko porodičnih kuća Bošnjaka u naselju Krupa u općini Gornji Vakuf – Uskoplje ispisala uvredljive grafite

Nepoznata osoba, ili više njih, sinoć je na pet automobila i nekoliko porodičnih kuća Bošnjaka u naselju Krupa u općini Gornji Vakuf – Uskoplje ispisala uvredljive grafite. Vlasnici kuća Abid Pokvić i Rasim Pokvić su kazali kako sinoć ništa nisu čuli te da su uvredljive grafite vidjeli jutros i sve prijavili policiji.

Na jednom od automobila napisano je “Bit će još Srebrenica”, nacrtani su kukasti križevi, a tu je i prijeteća poruka “Neće ostati balija – Uskoplje”, Ustaše… Slučaj je prijavljen policiji.

– Policijska stanica Gornji Vakuf – Uskoplje zaprimila je prijava od strane M.P., nastanjen u mjestu Krupa, općina Gornji Vakuf- Uskoplje, da su u toku noći sa nedjelje na ponedjeljak na porodičnoj kući i vozilima koji su bili parkirani u dvorištu, osvanuli grafiti izrazito uvredljivog sadržaja – naveli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK).

Na lice mjesta su odmah izašli policajci i konstatirali da su na porodičnoj kući, garaži te na pet putničkih vozila koji su bili parkirani u dvorištu, crnom farbom ispisani grafiti izrazito uvredljivog sadržaja koji upućuju na međunacionalnu netrpeljivost.

Mještani su u strahu zbog netrpeljivosti i pozivanja na nove genocide u Bosni i Hercegovini, a brojne porodice koje su prošle jedan strah jutros su se probudile s novim. Poruke “Biće još Srebrenice”, “Balije”, “Neće ostati balija”, a sve popraćeno i križem i porukom “Ustaše” uzburkalo je stanje u Gornjem Vakufu.

Dio stanovništva u Gornjem Vakufu šokiran je ovim činom pojedinca ili grupe, a naglasili su da incidenata i danas ima te da se o njima samo manje priča.

“E pa pričat ćemo, ako ne mi, pričat će ljudi koji su davno postali dio civilizacije. Otići će ove slike i dalje od Gornjeg Vakufa-Uskoplja i SBK, dalje od Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Hoće, vjeruj”, jedna je od poruka koje osuđuju jutrošnji čin.

Slični članci

Sa događajem je upoznat dežurni tužilac koji je na osnovu trenutnih činjenica mogao konstatirati da događaj najvjerovatnije ima obilježja krivičnog djela Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju događaja, poduzimaju se odgovarajuće mjere i radnje s ciljem otkrivanja izvršilaca ovog krivičnog djela.

Imam Polovina: Nadam se da je ovo “pjanska” poruka

Polovina je na početku razgovora kazao da se nema nešto posebno reći na jutrošnji događaj koji je uznemirio bošnjačko stanovništvo u Gornjem Vakufu te da očekuje da će policija pronaći počinioca ili više njih, ali da Medžlis islamske zajednice Gornji Vakuf osuđuje ovaj čin.

“Slika nekada govori više od hiljadu riječi, a ovdje je riječ zamijenjena slikom tako da one govore puno više, posebno imajući u vidu šta se događalo u bližoj prošlosti na području Gornjeg Vakufa. Ostanete bez komentara kada godinama radite na suživotu i vidite ovakve poruke”, kazao je ef. Polovina.

 

2 komentara
  1. Marica je napisao:

    Istraga je pokazala tko je kriv, no ništa nemože oprati mržnju koja će iz naslova ovog članka zauvijek biti na sramotu autora!

  2. Kresimir je napisao:

    Sram vas bilo! Ovaj debil je to i napravio da nabaci loptu ovakvim mrziteljima Hrvata u BiH.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.