UMJETNICI IZ 11 DRŽAVA: Otvorena izložba ‘Sevdah’

Izložba “Sevdah” 27 autora, umjetnika 7.Internacionalne kolonije Sarajevo, otvorena je večeras u Gazi Husrev-begovom hanikahu.

Umjetnici iz 11 država: Bosne i Hercegovine, Turske, Sjevernog Kipra, Sjeverne Makedonije, Grčke, Francuske, Italije, Albanije, Crne Gore, Srbije i Kosova, su od 21. do 28.augusta na svojim slikarskim platnima vječnim učinili “Sevdah” – ljepotu Bosne i Hercegovine.

Voditeljica 7.kolonije Sarajevo i Galerije “Preporod”, slikarka  Mirsada Baljić, je pojasnila da su umjetnici “sevdah” poistovjetili s muzikom, lijepom emocijom, ljubavlju, čežnjom.

– Svaka paleta koju su oslikali je jedinstvena. To su akrili na platnu, ulje na platnu, prekrasno šarenilo, a na paletama su oslikali svoju tradiciju, kulturu, ali su uživali i u bh.kulturi – rekla je Baljić.

Jedna od umjetnica kolonije bila je i Pinar Koč iz Turske, inače supruga ambasadora Turske u BiH Halduna Koča. Kaže da je ponosna što je učestvovala u koloniji sa eminentnim umjetnicima i što je bila dio nečega što ljude spaja, što pruža ljepotu svima.

Slični članci

– “Sevdah” za mene su dva mjesta, jedno u BiH a drugo u Turskoj. To su za mene krajnje romantična mjesta, tako da sam naslikala Boračko jezero i Kapadokiju. U mojoj glavi i mome srcu postoji snažna asocijacija sevdaha između ta dva mjesta – kazala je ona.

Podršku 7.Internacionalne kolonije Sarajevo, pružila je i Ambasada Republike Turske u BiH, jer, ambasador Koč smatra da je jezik umjetnosti univerzalan, i sigurno doprinosi boljem razumijevanju ljudi, upoznavanje različitih kultura i tradicija.

Organizator kolonije je Galerija “Preporod” i Udruženje Art Colony, uz podršku Gradske uprave Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Učesnicima kolonije “Sevdah” uručena su i priznanja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.