UKRAJINCI OD IZBORA NAPRAVILI PRAVU KOMEDIJU: Za predsjednika izabrali komičara

Ukraijnski komičar Volodimir Zelenskij  je iskoristio protuestablišmentsko raspoloženje javnosti vodeći neobičnu kampanju punu šala, komičarskih nastupa i domišljatih objava na društvenim mrežama na kojima ima milione pratitelja

Po rezultatima ankete Zelenskij je osvojio 73 posto glasova a Porošenko samo 25 posto.

Zelenskij (41), koji glumi predsjednika u jednoj popularnoj televizijskoj seriji, osvojio je u prvom krugu izbora prošli mjesec gotovo dvostruko više glasova od sadašnjeg predsjednika Petra Porošenka i otada mu popularnost nije padala.

Ispitivanje javnog mišljenja koje je u sedmici uoči izbora provela agencija KIIS pokazalo je da bi Zelenskij trebao dobiti 72 posto glasova u drugom krugu, a Porošenko 25 posto. Prošli tjedan, jedno drugo ispitivanje dalo mu je 61 posto glasova, a Porošenku 24 posto.

Zelenskij je u nedjelju kažnjen manjom novčanom kaznom jer je javno pokazao svoj glasačli listić, rekao je voditelj njegove kampanje.

Pokazivanje glasačkog lista je u Ukrajini prekršaj, a pravilom se štiti anonimnost pri glasanju.

“Svatko mora poštivati zakon”, rekao je voditelj kamponje Dmitrij Razumkov u priopćenju kojem je priložena i fotografija kandidata s policajcem koji piše kaznu.

Visina kazne nije objavljena no procjenjuje se da nije veća od trideset dolara.

Zelenskij  je iskoristio protuestablišmentsko raspoloženje javnosti vodeći neobičnu kampanju punu šala, komičarskih nastupa i domišljatih objava na društvenim mrežama na kojima ima milione pratitelja.

Zelenskij: Prvi moj zadatak je oslobađanje vojnih zatvorenika

Slični članci

Obećavam, nikada vas neću iznevjeriti, poručio je večeras Ukrajincima komičar Volodimir Zelenski koji je, sudeći prema izlaznim anketama, budući predsednik Ukrajine.

Zelenski je rekao da “iako još uvek nije predsjednik, može da govori kao građanin Ukrajine”, sugerišući da njegova ubedljiva pobjeda može da posluži kao model za druge bivše sovjetske države koje žele da se pokrenu iz “okoštale” politike.

“Svim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza – pogledajte nas. Sve je moguće”, istakao je Zelenski, prenosi AP.

Komičar Volodimir Zelenski izjavio je večeras da će njegov prvi zadatak kao novog predsjednika Ukrajine biti da obezbijedi oslobađanje vojnih zatvorenika koji se nalaze u pritvoru u istočnoj Ukrajini i Rusiji.

“Zadatak broj jedan za nas je povratak svih zatvorenika, svih ratnih talaca, naših mornara”, rekao je novinarima Zelenski koji je, prema izlaznim anketama, ubjedljivo pobijedio Petra Porošenka na predsjedničkim izborima.

U Rusiji se u zatvoru nalaze 24 ukrajinska mornara od novembra prošle godine, kada je ruska obalska straža zaplijenila tri ukrajinska broda dok su prolazila Kerčkim moreuzom, podseća AP.

Ukrajinski predsjednik ima značajna ovlašćenja kada je u pitanju bezbjednost, odbrana i spoljni poslovi zemlje, navodi BBC.

Rojters konstatuje da Ukrajina uplivava u nepredvidive političke vode nakon što su ankete pokazale da je Zelenski, koji nema političkog iskustva, odnio ubedljivu pobjedu.

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.