UDRUŽENI SRBI I HRVATI BLOKIRALI SJEDNICU BH. PARLAMENTA: Smislili igranku da je prekinu u startu jer “nisu usvojili dnevni red”

KRIŠTINO PRAVNO NASILJE: Arnaut je pojasnio da se u državnom parlamentu o dnevnom redu ne glasa, nego da se samo glasa o izmjenama i dopuna dnevnog reda, a potom se dnevni red smatra usvojenim

Prekinuta je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Razlog je ne postojanje većine za usvajanje dnevnog reda.

Naime, dnevni red nije usvojen zbog nepostojanja entitetske većine iz Republike srpske, pa je sjednica prekinuta.

Za usvajanje dnevnog reda od 29 prisutnih poslanika glasalo je njih 24, tri su bila protiv, a dva suzdržana.

Predsjedavajuća Krišto konstatovala je da postoji opšta, ali ne i entitetska većina.

“Mi nemamo trećeg člana Kolegija za usuglašavanje, stoga moram konstatovati da u ovom trenutku nismo usvojili dnevni red druge hitne sjednice Predstavničkog doma BiH. Dnevni redi ide na usaglašavanje kada se za to stvore pretpostavke”, kazala je Krišto.

Ko blokira

Prethodno se vodila žustra rasprava o pitanju blokade rada najvišeg zakonodavnog tijela.

Prije glasanja o predloženom dnevnom redu – pitanje migracija i stanje u bh. pravosuđu, poslanik SDA Adil Osmanović rekao je da je Klub poslanike ove stranke spreman da učestvuje na hitnoj sjednici po predloženim tačkma dnevnog reda, ali da prva tačka o bh. pravosuđu ne korespondira sa materijalom koji je pred poslanicima.

“No, spremni da radimo i da kroz raspravu dopunimo neke stvari. Imamo ozbiljnu aferu o VSTV-u i itekako treba da raspravljamo”, poručio je Osmanović.

On je uputio sugestiju predsjedavajućoj Doma Borjani Krišto (HDZ BiH) da je u obavezi da saziva sjednice, jer, kako je ocijenio, za nesazivanje iste nema ozbiljnih argumenata, osim politikantskih izjava onih koji su odlučili da ne dođu na sjednicu zbog neformiranja Savjeta ministara BiH.

“Sazovite sjednicu i svaki put ćemo se odazvati, a onda ćemo vidjeti ko vrši opstrukciju. Pojasnite nam šta su Vam rekli poslanici koji danas nisu došli na sjednicu”, poručio je Osmanović predsjedavajućoj Krišto.

Ona je odgovorila da predsjedavajuća ne saziva sjednice, nego da o tome odlučuje Kolegijum Doma.

“Kada stvorimo pretpostavke da Dom može raditi, neće biti nikakav problem”, rekla je, između ostalog, Krišto.

Poslanik SBB-a Damir Arnaut demantovao je predsjedavajuću Krišto, poručivši da Poslovnik predviđa da sjednicu saziva predsjedavajuća na zahtjev bilo kojeg člana Doma.

Poslanik SDS-a Dragan Mektić konstatovao je da je zbunjen raspravom u Parlamentu.

“Postavljam pitanje zašto Parlament ne radi? Zašto ne rješavamo životna pitanja građana BiH, dok uredno primamo plate i sve moguće privilegije?”, pitao je Mektić, a onda se obratio predsjedavajućoj Krišto:

“Rekli ste da treba ispuniti pretpostavke. Ko treba da ispuni pretpostavke da se sjednica zakaže? Ispunjavajte pretpostavke, ko vam brani da ih ispunjavate? Ako Vi ne možete, dajte, sklonite se, pa neka dođe neko drugi ko može da ispuni pretpostavke!”.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović replicirao je kolegi Adilu Osmanoviću, konstatujući da SDA treba da zna zašto koalicioni partneri ove stranke, poslanici SNSD-a ne dolaze na sjednice.

“Formirali ste koaliciju, izabrali rukovodstvo oba doma Parlamenta BiH, glasali ste u NSRS za SNSD-ove delegate za Dom naroda BiH”, napomenuo je Borenović.

Osmanović mu je odgovorio riječima da diskusiju prebacuje na politički teren.

“Vi ste tražili da podržimo počasnog predsjednika PDP-a u Domu naroda BiH, ali to je naša politička procjena. SDA u NSRS ima dva poslanika i ne možemo posebno uticati na procese. Neprimjerno je što iznosite nekorektne teze”, poručio je Osmanović poslaniku PDP-a.

Rasprava o pravosuđu

Sjednica je inače sazvana na zahtjev poslanika osam parlamentarnih stranaka.

Pred poslanicima je trebala biri Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona. Druga tačka dnevnog reda je pitanje aktuelne situacije u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije

Na početku sjednice, u sali je bilo prisutno 28 poslanika, te je predsjedavajuća Borjana Krišto konstatovala da postoji kvorum za rad.

No, kvoruma za odlučivanje, jer nema entitetske većine, zbog nedolaska poslanika SNSD-a i Srpskog kluba.

Prije glasanja o usvajanju dnevnog reda, poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinovićpredložio je da tačka koja se odnosi na stanje u pravosuđu bude skinuta sa dnevnog reda.

“Tačka koja se odnosi na pravosuđe nije zrela, niti ima specijalne potrebe da se danas raspravlja o tome na hitnoj sjednici”, pojasnio je Lovrinović, te naglasio da poslanici nisu dobili adekvatan materijal.

Replicirao mu je poslanik SBB-a Damir Arnaut, kazavši da je ova tačka obavezna na dnevnom redu, jer je u skladu sa Poslovnikom prošla proceduru za hitnu sjednicu.

Poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović konstatovao je da je situacija u bh. pravosuđu katastrofalna, te da je to možda temelj svih ostalih problema u ovoj državi.

“Pravosuđe je postalo otuđeni centar moći, a mi kao najviše zakonodavno tijelo imamo obavezu da o tome govorimo i reagujemo”, poručio je Magazinović.

On je izrazio žaljenje zbog činjenice da današnjoj sjednici ne prisustvuju predstavnici pravosudnih institucija u BiH.

“No, to nas ne sprječava da govorimo o tome. Ne znam koji je razlog da se bježi od rasprave o stanju u pravosuđu”, naglasio je Magazinović.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović rekao je da podržava raspravu o stanju u bh. pravosuđu, ali je predlagačima spočitao da nisu dostavili adekvatan materijal, budući da je pred poslanicima samo Izvještaj o radu VSTV-a.

Na tu zamjerku oštro je reagovao SDP-ov Saša Magazinović, upitavši parlamentarnog kolegu Mehmedovića: “Zašto ćutite o stanju u pravosuđu?”.

Magazinović je rekao da poslanici koji su uputili zahtjev za sazivanje hitne sjednice nisu dobili materijale od institucija vlasti u BiH, nego da su se snalazili.

“Ne valja vam materijal?! Pa donesite materijal, predložite sjednicu. Vi barem imate od koga da tražite materijale”, poručio je Magazinović Mehmedoviću.

Na to je Mehmedović upozorio Magazinovića da “spusti ton i da se korektno razgovara”.

“Meni najmanje možete držati pridike. Najlakše je materijal preuzeti sa interneta, ali taj materijal ne odražava suštinu problema”, konstatovao je Mehmedović.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović poručio je da je Parlament BiH institucija koja mora davati odgovore.

“Vi koji vodite Parlament, dajte nam zvanični odgovor zašto Parlament ne funkcioniše? Da li je to zbog odluke nekoliko poslaničkih kulubova, ko ih čini, iz kojih političkih partija dolaze? Da bismo otklonili bilo kakve generalizacije, važno je da dobijemo odgovor na ta pitanja”, naglasio je Borenović.

OSMANOVIĆ: Predsjedavajuća Krišto je u obavezi da saziva sjednice

Poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imali su namjeru učestvovati u radu današnje sjednice, ali sjednica je prekinuta jer nije usvojen dnevni red.

Kazao je to danas novinarima u Sarajevu poslanik SDA Adil Osmanović koji je podsjetio da je ova stranka zatražila i sazivanje redovnih sjednica Doma.

Prema Poslovniku, dodao je, sazivanje sjednica u nadležnosti je predsjedavajuće Borjane Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ BiH) u dogovoru s dva dopredsjedavajuća Denisom Zvizdićem (SDA) i Nebojšom Radmanovićem (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) ili na ličnu inicijativu.

– Ako predsjedavajuća ne bude sazivala sjednice očigledno je da ćemo imati sve više ovakvih inicijativa za sazivanje hitnih sjednica što nije dobro jer bi Dom trebalo da radi u skladu sa Ustavom, zakonima i Poslovnikom – dodao je Osmanović.

Politikantstvom je nazvao izjave da se ne želi raditi u Predstavničkom domu jer nije došlo do formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, te Osmanović kaže da za Krišto to ne smije biti nikakav argument za nesazivanje sjednica.

– Predsjedavajuća je u obavezi da saziva sjednice da bi se vidjelo koji su to poslanici i političke stranke koje opstruiraju rad Doma – zaključio je Osmanović.

ARNAUT: U državnom parlamentu ne glasa se o dnevnom redu

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut kazao je novinarima u Sarajevu da je danas prvi put u historiji, od kako postoji važeći Poslovnik, na sjednici na glasanje stavljen predloženi dnevni red.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) prekinula je sjednicu jer nije bilo dovoljno većine iz Republike Srpske kada se glasalo o dnevnom redu hitne sjednice i to o pitanju pravosuđa i migracija.

Arnaut je pojasnio da se u državnom parlamentu o dnevnom redu ne glasa, nego da se samo glasa o izmjenama i dopuna dnevnog reda, a potom se dnevni red smatra usvojenim.

To je, tvrdi, želio reći i nakon glasanja na sjednici, ali riječ mu nije dala Krišto te Arnaut smatra da je danas provedeno pravno nasilje, čime su i stvoreni uvjeti za prekid sjednice.

– Parlament je danas imao kapacitet da raspravlja o ove dvije teme i donese određene zaključke te eventualno inicijative za izmjene relevantnih zakona, ali Krišto je provela pravno nasilje kada je u pitanju glasanje o dnevnom redu, a sjednica je prekinuta mimo Poslovnika – zaključio je Arnaut.

Slični članci

KRIŠTO: Ovo je korak unazad

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) ocijenila je se moraju ispuniti određene pretpostavke za rad u tom domu, a to je formiranje izvršne vlasti nakon izbora i stvaranje poslovničkih uslova za rad zakonodavnog tijela u punom kapacitetu.

Krišto je nakon sjednice Predstavničkog doma PSBiH kazala novinarima da je na inicijativu osam političkih stranaka sazvala hitnu sjednicu, ali je sa žaljenjem konstatirala da nisu usvojili dnevni red.

– Odvijanje današnje sjednice na ovakav način je pokazatelj da idemo korak nazad – poručila je.

Kazala je da su svi odgovorni što izvršna vlast još nije formirana, ali da se treba znati da BiH čine tri konstitutuvna naroda i drugi građani, koji su im na prošlim izborima ukazali povjerenje.

– Svaka politička opcija i poslanik koji je dobio povjerenje građana vrlo dobro zna koji su njegovi programi i ciljevi i mi to moramo uvažavati i poštovati – istakla je.

Također smatra da će o njihovoj odgovornosti koju su pokazali danas na sjednici odgovarati građanima na narednim izborima.

Podijeljenost poslanika o tome treba li se danas razgovarati o stanju u pravosuđu dominirala je raspravom o dnevnom redu hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a nakon rasprave dnevni red sjednice nije usvojen jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske te je sjednica prekinuta.

Na dnevnom redu bila je aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, a kao materijal predložen je Izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za prošlu godinu. Tu instituciju potresa afera u kojoj se prvi čovjek Milan Tegeltija dovodi u vezu s koruptivnim radnjama u krivičnim istragama.

KOŠARAC: SNSD ne opstruira rad, iako nisu prisustvovali sjednici

Poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Staša Košarac (SNSD) smatra da ta stranka ne opstruira rad tog zakonodavnog tijela, iako niko iz nje nije prisustvovao sjednici.

– To je notorna neistina. Od prvog dana smo u potpunoj funkciji kako bi spriječili nelegitimno predstavljanje RS-a na državnom nivou – poručio je.

Istakao je da su danas održali sjednicu Kluba poslanika SNSD-a o mogućnostima interveniranja kroz amandmansko djelovanje.

– Potpuno je jasno da na današnjoj sjednici nije dostavljen adekvatan materijal i predstavnici institucija nisu bili prisutni – kazao je Košarac.

Poslanici SNSD-a nisu prisustvovali sjednici Predstavničkog doma PSBiH koja je prekinuta zbog neusvajanja dnevnog reda jer nije bilo potrebne entitetske većine iz Republike Srpske.

Na dnevnom redu bila je aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, a kao materijal predložen je Izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za prošlu godinu, a tu instituciju potresa afera u kojoj se prvi čovjek Milan Tegeltija dovodi u vezu s koruptivnim radnjama u krivičnim istragama.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.