UBICE I ZLOČINCI PROFITIRAJU NA DVOJNOM DRŽAVLJANSTVU: Bjegunci se skrivaju malo u BiH, malo u Hrvatskoj

Ratni zločinci, ubice, kriminalci: Ante Jelavić, Zlatan Mijo Jelić, Oliver Knezović, advokat Faruk Balijagić, sutkinja Lejla Fazlagić, ... danas se kriju od bh. sudskih presuda u Hrvatskoj jer nemamo ugovor o međusobnom izručivanju optuženika

Između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ne postoji ugovor o međusobnom izručivanju optuženika, što naveliko koriste mnogi dvojni državljani koji u bilo kojoj od tih dviju država budu optuženi za neko kazneno djelo. Gotovo je postalo pravilo da osobe s dvojnim državljanstvom, kojih nema mali broj, ukoliko ih se optuži u Hrvatskoj, bježe preko granice u Bosnu i Hercegovinu i obrnuto.
Slični članci

Nakon što ga je Županijski sud u Osijeku osudio na šest godina i šest mjeseci zatvora, Zdravko Mamić iz Međugorja se obratio javnosti. Mamić poručuje da se u Hrvatskoj ne osjeća sigurno te da je uvjeren kako ga Bosna i Hercegovina neće izručiti.

O svemu se oglasio i ministar sigurnosti Dragan Mektić koji je kazao: “Ne može ga BiH izručiti ako ima državljanstvo BiH, to je Ustavom propisano, kao što ni druge države ne isporučuju nama svoje državljane. Ali to ne znači da je tu kraj njegove odgovornosti. Ako, primjera radi, Mamić bude presuđen na deset godina, Hrvatska dostavlja tu presudu Bosni i Hercegovini i mi možemo izvršiti presudu”, rekao  je Mektić.

Republika Hrvatska će sasvim izvjesno od Bosne i Hercegovine tražiti izručenje Zdravka Mamića, kao nepravmoćno presuđene osobe. Međutim, možda je sada trenutak da Bosna i Hercegovina još jednom zatraži izručenje osoba koje su bjekstvu od bosanskohercegovačkog pravosuđa. Radi se o čitavoj plejadi  ratnih zločinaca, osumnjičenih za teška ubistva, pa čak i o onima koji su pokušavali izvršiti napad na ustavni poredak BiH.

Zasigurno među najpoznatije bjegunce spadaju: Ante Jelavić, Zlatan Mijo Jelić i Oliver Knezović.

U januaru prošle godine Hrvatska je i zvanično obavijestila bh. pravosuđe da neće procesuirati Antu Jelavića, bivšeg predsjednika HDZ BiH i člana Predsjedništva BiH!

Sužbena obavijest dostavljena je Sudu BiH 10. januara ove godine, a Ministarstvo pravde RH u svom dopisu je navelo da odbijaju pružanje pravne pomoći po ranijem Sporazumu između BiH i Hrvatske, “jer je djelo, po mišljenju zamoljene države, krivično djelo političke ili vojne prirode”. U septembru 2016. godine BiH je službeno zatražila od Hrvatske da preuzme predmet “tzv Herceg-Bosna”, jer se optuženi Ante Jelavić nalazi u bjekstvu na teritoriji te države, čije državljanstvo i posjeduje.

Podsjećamo, Jelavić je prvobitno optužen za podrivanje vojne i odbrambene moći, te zloupotrebu položaja i ovlasti u slučaju Herceg Bosna. Sud BiH Antu Jelavića je  6. oktobra 2005. godine osudio na deset godina zatvora zbog nezakonite kupovine dionica Hercegovačke banke i Hercegovina osiguranja novcem Ministarstva obrane FBiH te nenamjensku potrošnju tog novca.

General HVO-a i HV General Zlatan Mijo Jelić također se skriva u Hrvatskoj, nakon što su protiv njega podignute optužnice u BiH za ratne zločine. Redovan je gost komentator hrvatskih televizija i zapadnohercegovačkih portala. Posljednji put značajniju pažnju na sebe skrenuo je oglasivši se povodom presude haškoj šestorci kritikujući politički vrh Republike Hrvatske

“Pitajte gospodina premijera i gospođu Predsjednicu zašto priznaju presudu?! Ponavljam – ja ne priznajem presudu! Za zločin u Stupnom Dolu već je ranije netko osuđen, a za to se sada ponovno sudilo šestorci – pa oni nisu imali nikakve veze s tim zločinom! I sada bi netko trebao priznati takvu presudu”, poručio je sa slobode i iz Zagreba Jelić.

Oliver Knezović, osumnjičen da je 4. oktobra 2009. godine tokom nezapamćenih navijačkih nereda u Širokom Brijegu ubio Vedrana Puljića, navijača FK Sarajevo.

Knezović se i dalje nalazi u Hrvatskoj, a sa akreditacijom je boravio u izbornom stožeru tada novoizabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Kantonalni sud Široki Brijeg donio je u januaru 2011. rješenje kojim se ustupa kazneno gonjenje optuženog Knezovića pravosudnim tijelima Republike Hrvatske. Dok čeka eventualno suđenje u Hrvatskoj, Knezović se slobodno kreće i živi u Zagrebu od mirovine koju je dobio kao bivši pripadnik HVO-a, Kažnjeničke bojne ratnog zločinca Mladena Naletilića Tute.

Istovremeno, na drugoj strani, pored Mamića u BiH su pobjegli bjegunci pred pravdom iz Hrvatske:

Branimir Glavaš

Ratni komandant Osijeka preselio je Drinovce u Hercegovini u maju 2009., baš kad je pred hrvatskim sudom osuđen na 10 godina zatvora. U BiH nije imao nikakvih pravnih problema, sve dok Šimonović nije potpisao famozni ugovor. Tako je odgodio je ono što se činilo neminovno, pa je u oktobru 2010. uhapšen i prebačen u istraživni zatvoru Sarajevu. Poslije je “upoznao” i zatvor u Zenici i Mostaru, a kad mu je Vrhovni sud poništio kaznu vratio se u Hrvatsku kao slobodan čovjek nakon pet godina i četiri mjeseca odslužene kazne. Predmet je vraćen na ponovno suđenje, a Glavaš je danas zastupnik u Hrvatskom Saboru.

Ognjen Šimić

Riječki kardiolog odlučio se za sličnu taktiku. Uoči izricanja presude za mito, 2008. godine, pobjegao je u Sarajevo, gdje je živio prije početka rata u BiH. Također je uživao u čarima slobode, u njegovom slučaju to je bilo tri godine, da bi na kraju služio kaznu u zatvoru poluotvorenog tipa u Sarajevu. No, preminuo je u maju 2012. godine od posljedica srčanog udara.

Miroslav Kutle

Najpoznatiji hrvatski tajkun, sinonim za tranziciju i privatizaciju, prvu presudu dočekao je u Hercegovini 2010. godine. No, pravnim manevrima svo vrijeme uspijeva izbjeći hrvatske sudove. Recimo, jedna mu se presuda ne računa jer za ono što je osuđen nije krivično djelo u BiH, druga nije pravomoćna, pa je Kutle danas bh. biznismen na slobodi.

Jozo Ćurković

Nekadašnji kontroverzni vlasnik vranjičkog Salonita još od 2004. godine je u bijegu. Slično kao i Kutle, danas je poduzetnik u BiH, tačnije vlasnik je eko sela u samoj blizini hrvatske granice. Postoji ipak jedna razlika. Imao je malu neugodnost 2008., kada su ga uhapsili u Sarajevu. No, dan poslije je pušten i otad uživa u novom poslovnom poduhvatu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.