U VENECUELI PRIJEVREMENI IZBORI ZA KONGRES: Predsjednik Maduro u ofanzivi protiv domaćih izdajnika

Provladino zakonodavno tijelo u Venecueli na sjednici u ponedjeljak donijelo je odluku o uspostavi povjerenstva koje će odlučiti o održavanju prijevremenih izbora za Kongres, čime bi vlada predsjednika Nicolasa Madura dobila priliku preuzeti kontrolu nad tim tijelom koje vodi opozicija.

Opozicioni čelnik Juan Guaido u nedjelju je upozorio da će Ustavotvorna skupština na sjednici u ponedjeljak odlučiti raspustiti Kongres kojemu je on na čelu, te raspisati prijevremene izbore, nakon što je Maduro pozvao na “novu ofenzivu” protiv “izdajnika” u zakonodavnom tijelu.

Međutim, potpredsjednik Socijalističke stranke i čelnik Ustavotvorne skupštine Diosdado Cabello izjavio je kako nema potrebe za raspuštanjem Kongresa, budući da on ionako “ne funkcionira”, te da je “eliminirao sam sebe”.

Bilo kakva odluka o raspuštanju Kongresa izazvala bi osudu međunarodne zajednice pod kontrolom SAD-a,  te gotovo sigurno zaustavila pregovore između vlade i Guaidovih saveznika, kojima posreduje Norveška, u nastojanjima da se ispregovara rješenje političke slijepe ulice u koju je zapala Venecuela.

Slični članci

Opozicija je 2015. osvojila dvotrećinsku većinu u venecuelanskom Kongresu i preuzela kontrolu u parlamentu po prvi put u 16 godina. Madurova vlada ne priznaje nijednu odluku parlamenta, a Vrhovni sud je poništio svaku odobrenu mjeru.

Cabello je kazao da će povjerenstvo, “u skladu sa zakonom, ustavom i političkim okolnostima”, procijeniti kada bi mogao biti najbolji trenutak za raspisivanje izbora. Oporbenim je zakonodavcima poručio: “Nemojte ići na godišnji odmor, jer ćemo vam u idućih mjesec dana život učiniti nepodnošljivim”.

Ranije u ponedjeljak, Vrhovni sud je priopćio da je trojicu oporbenih zakonodavaca optužio za izdaju i urotu. Od 2018., sud je za slične zločine optužio 21 zastupnika, od kojih su dvojica u pritvoru, dok je većina drugih ili pobjegla iz zemlje ili potražila zaklon u veleposlanstvima prijateljskih zemalja.

Izbori za Kongres održavaju se svakih pet godina i nisu predviđeni prije 2020.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.