U SUBOTU 7. KONGRES SDA: Rasprava o EU i NATO, odbrani, obrazovanju, demografiji…

U subotu 14. septembra u dvorani Zetra bit će održan 7. Kongres Stranke demokratske akcije na kojem će se birati predsjednik SDA. Jedini kandidat je aktuelni predsjednik Bakir Izetbegović.

Prema dnevnom redu bit će održano 12 uvodnih izlaganja između ostalog o radu SDA između dva kongresa, Prijedlog Statuta SDA, Prijedlog Rezolucije o načelima i ciljevima vanjske politike, EU i NATO integracija, Prijedlog Rezolucije o vladavini prava, sigurnosni i odbrani. Bit će razmatrani Prijedlog Rezolucije o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu, Prijedlog Rezolucije o politici u oblasti demografije i zaštite porodice, te Prijedlog Programske deklaracije.

Osim izbora predsjednika SDA, birat će se i članovi Glavnog odbora, potpredsjednici stranke, Etički i Nadzorni odbor.

Slični članci

Na 7. Kongresu SDA učestvovat će 1.340 delegata, a s obzirom da je samo jedan kandidat Statut predviđa da glasanje bude javno.

Izmjenama Statuta predviđa se ograničenje mandata na tri uzastopna kao i obavljanje više funkcija unutar stranke. Tako će jedna osoba moći obavljati najviše dvije funkcije. Predviđen je i veći broj žena u Predsjedništvu stranke i GO, kao i otvaranje SDA prema pripadnicima drugih konstitutivnih naroda, te podmlađivanje rukovodstva stranke.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.