U FEDERACIJI I DALJE MITOM DO NOVE KUĆE: Vlada RS olakšala i pojeftinila dobijanje građevinskih dozvola

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na sjednici u Banjaluci, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o uređenju prostora i građenju kojim se pojednostavljuju procedure izdavanja građevinskih dozvola, javlja Anadolu Agency (AA).

“Najznačajnije izmjene u tekstu zakona se odnose na stvaranje zakonskog osnova za uvođenje jednošalterskog i elektronskog sistema izdavanja građevinskih dozvola, čime se otklanja mnoštvo pravnih i administrativnih prepreka, a uspostavlja se  jednostavan i efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, sa minimalnim brojem formalnosti i koraka u postupku i jeftinijim troškovima postupka, čime se povećava konkurentnost tržišta”, navodi se u saopštenju iz Vlade RS-a.

Dodaje se da će se ovim izmjenama eliminisati potreba da podnosioci zahtjeva lično posjećuju pojedinačne institucije, što će značajno skratiti vrijeme potrebno za dobijanje dozvole za gradnju, ali i omogućiti značajne finansijske uštede, kako za investitore tako i za nadležne institucije.

“Jedna od izmjena u zakonu je i smanjenje broja dokaza koje je investitor do sada bio dužan dostaviti uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, odnosno saglasnosti javnih preduzeća i drugih nosilaca javnih ovlaštenja na glavni projekat koje se daju na osnovu posebnih zakona. Ove saglasnosti zamijenjene su povećanom ulogom i odgovornošću licenciranih projektanata i revidenata koji imaju stručnu, profesionalnu, materijalnu i moralnu odgovornost za usaglašenost tehničke dokumentacije, tehnička rješenja i kvalitet tehničke dokumentacije za čiju izradu ih je angažovao investitor”, stav je Vlade RS-a.

S obzirom da revidenti preuzimaju obavezu kontrole projektnih rješenja u skladu sa uslovima i smjernicama datim u lokacijskim uslovima, a što su do sada činila javna preduzeća, to je kod uslova za sticanje licence za reviziju dijela tehničke dokumentacije koja se izdaje fizičkom licu pooštren jedan od uslova za sticanje licence.

“Takođe, imalo se u vidu i to da postoje i do sada izdate licence, te je, s ciljem zaštite stečenih prava, propisano da iste ostaju na snazi”, stoji u saopštenju.

Ovim prijedlogom dodatno se unapređuje oblast prostornog uređenja i građenja objekata. Izvršene su korekcije odredbi koje se odnose na postupak donošenja dokumenata prostornog uređenja kako bi se skratile  procedure i jasnije definisao sam postupak. Navedenom izmjenom ni na koji način nije smanjeno ili ugroženo učešće javnosti i zainteresovanih lica, ni kvalitet planskih rješenja, već se samo postiže efikasniji i racionalniji postupak izrade i skraćuju se ukupni rokovi donošenja planova.

“Kroz izmjene zakona stvara se pravni osnov za donošenje Strategije energetske obnove zgrada u RS-u koju će, u skladu sa propisanim nadležnostima razmatrati i usvajati nadležni organi”, dodaje se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici Vlada RS-a usvojila je Informaciju o nacrtu sporazuma između Vlade Republike Srbije i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine o saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i imenovanju koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima u RS-u i donijela Rješenje o imenovanju koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima u ovom entitetu.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.