U BEOGRADU ODRŽAN 5. PROTEST: “Jedan od pet miliona” proširen i na Kragujevac, Niš, Novi Sad

Okupljeni su nosili srpske zastave, transparente “Počelo je”, “Ti brojiš, mi odbrojavamo”, duvaju u pištaljke i trube

Protest u centru grada je počeo minutom ćutanja preminulim glumcima Marku Nikoliću i Ivi Gregureviću i fudbalskom velikanu Dragoslavu Šekularcu.

Na početku se okupljenima obratio glumac Branislav Trifunović, koji je pročitao pismo upućeno Draganu Bujoševiću, direktoru RTS. On ga je, između ostalog, pozvao da se povuče s tog mjesta, jer je, kako kaže, zloupotrijebio svoj položaj i poručio mu: “Dragane Bujoševiću, nije srpski ćutati”.

– Bujoševiću, vrijeme je da te građani podsjete na neke činjenice. Građani koji plaćaju pretplatu za javni servis podsjećaju te da si odgovoran javnosti i gledaocima, a ne političkim interesima vlasti. Građani te podsjećaju da si u obavezi da poštuješ pravo građana da znaju istinu, da ne koristiš javni servis u propagandne svrhe, da nemaš pravo da mijenjaš činjenice i obmanjuješ javnost – kazao je Trifunović sa govornice.

Pozvao je okupljene da se “ne obaziru na spinove” i rekao da su na protestu “i lijevi i desni, i ovi i oni”, ali da svi žele da zemlja postane mnogo bolja i ljepša.

Poslije njega, građanima se obratio glumac Radoslav Milenković.

– Mi smo mi, nismo mi ni gluplji, ni lenji, ni veći ološ, ni veći neradnici, ni izdajnici, od bilo kog običnog čovjeka u svijetu… I zato imamo pravo da svi mi – ološ, šljam, lenštine i izdajnici, kao i ovo malo finih ljudi među nama, živimo normalno u zemlji u kojoj su zakoni jednaki za sve i u kojoj od svog rada možemo da hranimo svoje porodice – kazao je Milenković

Kako je rekao, nije riječ o politici, već o ljudskoj potrebi da se živi u zemlji u kojoj ambicija počiva na znanju, a uspjeh na radu.

– Živimo u zemlji koja liči na stadion na kome čika, koji kači brojeve na tablu sa rezultatom, kači šta mu padne na pamet, skida, vraća .. bez obzira na utakmicu… Živimo u zemlji bez posljedica i za dobro i za loše, u proizvoljnoj papazjaniji narciosidinih, samozvanih eksperata i stručnjaka – rekao je on.

– A, dole, na terenu, kaže, utakmica traje 24 sata dnevno, igra se bez pravila, a publike nema i nema smisla – dodao je Milenković i na kraju izrecitovao pjesmu Matije Bećkovića “Dva sveta”, nakon čega su građani krenuli u protestnju šetnju.

Među okupljenima su bili i lideri pojedinih opozicionih stranaka Boško Obradović, Boris Tadić, Dragan Lutovac…

Na čelu kolone su bili veliki transparenti “Jedan od pet miliona” i “Stop krvavim košuljama” i dobošari.

Ispred kolone se nalazio kamion sa ozvučenjem sa koga se puštala muzika. Okupljeni su nosili srpske zastave, transparente “Počelo je”, “Ti brojiš, mi odbrojavamo”, duvaju u pištaljke i trube.

Slični članci

Šetnja je počela iz Vasine ulice, a demonstranti su potom preko Terazija ušli u Ulicu Kralja Milana i dalje prema zgradi RTS-a.

Ispred RTS upaljene su baklje i raširen je transparent “Počelo je”, a puštani su špica za Dnevnik i dijelovi govora Aleksandra Vučića kao i najave spikera o Vučićevim aktivnostima. Okupljeni su prije RTS-a bili i ispred zgrade Predsjedništva Srbije.

Kao i prethodne subote u Takovskoj ulici učesnike protesta dočekao je velik transparent “Dosovski režim oslobodio je 2.000 albanskih terorista, a srpske generale prodali Hagu”.

Protestna šetnja je završena ispred Radio Beograda, a organizatori su novo okupljanje zakazali za sljedeću subotu.

Organizatori su na Facebook stranici “Stop krvavim košuljama” ranije objavili zahtjeve, među kojima “da MUP prebrojava kriminalce, a ne demonstrante”, “Da se zapošljavamo znanjem, a ne partijskom knjižicom”, “Da se grad kiti SMS porukama, a djeca liječe državnim novcem”.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

Zahtjevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izvještavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsjednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Na posljednjem protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Protest je održana i u Kragujevcu pod sloganom “Budi jedan od pet miliona – Kragujevac”, kao i u Nišu i Novom Sadu, prenosi Telegraf.

(24sata.info)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.