TUŽILAŠTVO BiH ODGOVORNO: Skrivanje tijela ubijenih je krivično djelo, a oni ništa ne čine

Fikret Bačić više od 23 godine traga za 29 članova svoje porodice koje su četnici u selu Zecovi kod Prijedora pobili 92’ godine i za nepronalazak krivi i Tužilaštvo BiH i Sud BiH jer imaju mehanizme da kazne one koji skrivaju istinu, a to ne čine

Bez rezultata je završeno dvodnevno iskopavanje u mjestu Zecovi kod Prijedora u potrazi za masovnom grobnicom s posmrtnim ostacima 29 žena i djece porodice Bačić koji su ubijeni u avgustu 1992. godine.

Institut za nestale BiH je peti put na ovoj lokaciji i opet bezuspješno. Prema riječima Lejle Čengić, glasnogovornice Instituta, na teren se izašlo po dostavljenim informacijama. Ispostavilo se da one nisu bile tačne.

Tamić je bio premali da preveze sva tijela

Pričali smo sa Fikretom Bačićem čiji su članovi uže i šire porodice traženi na ovoj lokaciji. Upozorava da grobnica u kojoj su zakopani njegovi najmiliji do sada nije pronađena i zato što bh. institucije ne provode zakone. Podsjeća da je skrivanje tijela krivično djelo.

– Ja sam odmah rekao čim su oni došli i pokazali lokaciju, da tu nema ništa. Ali, eto oni su željeli da provjere informaciju koju su dobili. Ispostavilo se da sam bio u pravu. Priča se da su nakon likvidacije, tijela pokupljena i odvezena. Postojala je mogućnost da nisu sve mogli prevesti u tamiću (mali kamion) i da su moja strina, njene kćerke, snaha, zakopani u blizini. Međutim, moja porodica sin, kćerka, supruga, majka…, nih 19 je odvezeno negdje – priča nam Bačić.

Slični članci

Kaže kako su se u blizini nalazili bunari za vodu pa se sumnjalo da tijela nisu njih bačena.

– Izgledalo je da ima nešto. Dao sam da se očiste i u njima su nađeni ćilimi, posteljine. Toliko godina traganja a rezultata nema. Mi ne možemo računati na savjest egzekutora jer je nemaju. Onima kojima se sudilo, kada bi sudija postavio pitanje, da li se osjećaju krivim, oni kažu da nisu, nema pokajanja. Ali ne treba čekati od njih istinu. Institucije imaju lijepo napisan zakon u kojem se kaže da je krivično djelo skrivanje tijela. Hajmo uzeti počinioce, zna se ko je bio u kriznom štabu, ko je komandovao, rukovodio, optužiti za ta krivična djela, pa ćete vidjeti, svi će dolaziti da kažu gdje su grobnice – govori Bačić.

Naglašava da će dok je živ, tragati za svojim najmilijim.

Pokrenuti proces protiv institucija

– Ja ću još malo pregovarati sa Tužilaštvom BiH i Sudom BiH da vidim šta će učiniti da se zločinci kazne za skrivanje istine o grobnicama u kojima se nalaze članovi moje porodice. Ako ne učine ništa, uzet ću dobrog advokata i pokrenuti proces protiv tih institucija za neprimjenjivanje zakona – poručio je Bačić. Izvor: Faktor

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.