TURSKA NAKON ŠTO JE EU PREKINULA (VIŠEDECENIJSKE) PREGOVORE O PRIDRUŽIVANJU: Ne pridajemo nikakav značaj odluci Evropskog parlamenta

Evropski parlament je usvojio izvještaj koji predviđa prekid pregovora o pridruživanju Turske Europskoj uniji koji je trajao decenijama i realno bez istinske namjere da se Turska ikad primi u EU

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je saopćilo da Turske ne pridaje nikakav značaj odluci Europskog parlamenta o suspenziji procesa pridruživanja Turske Evropskoj uniji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ne možemo dati nikakav značaj jednostranoj ocjeni Evropskog parlamenta, koja je daleko od objektivnosti”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske te se dodaje i kako takav postupak zvanična Ankara smatra besmislenim.

“Glasanje u Evropskom parlamentu, kojim je suspendiran proces pristupanja Turske u EU, smatramo besmislenim”, navodi se.

Napominje se kako je odluka Evropskog parlamenta donesena u momentu kada su obje strane, i Turska i Evropska unija, povećale zajedničke napore kako bi ponovo oživjeli odnose.

Dodaje se i kako ovakvi postupci institucije EU-a nisu u skladu s vrijednostima Unije.

Evropski parlament danas je usvojio izvještaj koji predviđa prekid pregovora o pridruživanju Turske Evropskoj uniji.

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za Tursku Kati Piri je u utorak rekla da bi Europska unija trebala prekinuti pregovore s Turskom zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

“Ova šutnja Vijeća podgrijava Erdoganov autoritarni režim, kao i razočaranost demokratskih snaga u Turskoj“, rekla je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu nizozemska zastupnica i izvjestiteljica za Tursku Kati Piri (S&D) i dodala da bi Vijeće “trebalo prekinuti sve pregovore s Erdoganom”.

Piri je u raspravi istaknula da se ljudska prava u Turskoj sve više krše, a da EU nije dovoljno poduzela po tom pitanju.

Ovo je ozvaničenje višedecenijskog lažnog ponašanja EU, koja je samo obečavala, ali nikad nije ustinu mislila primiti Tursku u uniju. Ali ovo pokazuje da Turska u budućnosti može očekivati sve jače pritiske, blokade i podmetanja od strane ovih zemalja, a sve sa ciljem novog rušenja predsjednika Erdogana i postavljanja neke marionetske vlade.

Glasnogovornik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik je također izjavio da je odluka Evropskog parlamenta o suspenziji procesa pridruživanja Turske Evropskoj uniji “bezvrijedna”.

“Odluka Evropskog parlamenta o Turskoj je bez pravne težine, neobavezujuća i bez ikakve vrijednosti”, rekao je Celik.

Istakao je da je takva odluka pokazatelj da se ova institucija EU-a kreće u smjeru ekstremne desnice.

“Odluka EP-a o Turskoj predstavlja proglas o ulasku tog tijela u ideološki pravac ekstremne desnice”, kazao je Celik.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.