TRUMP NASTAVLJA SA OŠTRIM KRITIKAMA MUSLIMANKE OMAR: Bijela kuća pokušala ublažiti napade, ali sam predsjednik ih odmah demantovao novim tvitom

Prvo je Bijela kuća rekla da predsjednik Trump nije želio prvim tvitom naštetiti kongresici Omar, da bi ih sam predsjednik u novom tvitu demantovao, ponovo je optuživši za antisemitizam, nakon čega je muslimanka dobila nove brojne prijetnje smrću

Američki predsjednik nije htio naštetiti demokratskoj kongresnici Ilhan Omar svojim tvitom u kojem kritizira njezine komentare o napadima 11. septembra, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders u nedjelju.

“Predsjednik sigurno nije imao loše namjere, pogotovo ne izazivati nasilje prema ikome”, rekla je Sanders za emisiju “This Week” mreže ABC News.

“No predsjednik svakako proziva kongresnicu za njezine, ne jednom izrečene, antisemitske komentare”, rekla je.

U subotu je Trump u tvitu objavio video kojim se sugerira da američka zastupnica iz Minnesote, umanjuje težinu napada 11. septembra u kojima je uništen njujorški Svjetski trgovački centar i pogođen Pentagon pored Washingtona.  U videu se izmjenjuju snimke od 11. septembra s isječkom prošlomjesečnoga govora Ilhan u kojemu ona napade opisuje riječima “neki ljudi su nešto učinili”.

Nekoliko istaknutih demokrata, uključujući predsjedničke kandidate Berniea Sandersa i Elizabeth Warren, osudili su Trumpov tvit te kazali da videom potiče rasizam i nasilje prema Omar. Omar je rekla da je meta islamofoba od kojih prima prijetnje smrću.

“Nakon predsjednikova tvita u petak navečer povećao se broj izravnih prijetnji mom životu – mnoge su se izravno odnosile na predsjednikov video”, napisala je u postu na Twitteru Ilhan Omar.

“Nasilje i druga zlodjela iz mržnje desničarskih ekstremista i bjelačkih nacionalista povećali su se u ovoj zemlji i širom svijeta”, nastavila je. “Ne možemo više ignorirati da su ohrabreni onim koji obavlja najvišu dužnost u zemlji”.

Slični članci

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi u izjavi u nedjelju rekla je da je razgovarala s pripadnicima osiguranja koji su odgovorni za sigurnost u Kongresu, kako bi osigurali da policija Capitol Hilla čuva Omar, njezinu obitelj i osoblje.

“Predsjednikove riječi imaju ogromni utjecaj i njegova mrziteljska i zapaljiva retorika stvara stvarnu opasnost. Predsjednik Trump mora povući svoj uvredljivi i opasni video”, rekla je Pelosi.

U svojem govoru pred organizacijama za zaštitu prava muslimana  Omar je rekla da muslimani “žive s nelagodom da su građani drugoga reda i, iskreno, umorna sam od toga, i svaki musliman u ovoj zemlji trebao biti biti umoran od toga”.

Komentari Omar počeli su kružiti u medijima prošle sedmice a kritičari su doveli u pitanje njezinu lojalnost SAD-u.

Odgovarajući na tvit, Omar je rekla da komentari sadrže “opasno poticanje” te dodala: “Moju ljubav i predanost našoj zemlji i mojih kolega nikada ne bi trebali dovesti u pitanje”.

Omar, koja je s obitelji izbjegla iz Somalije za vrijeme građanskog rata u dobi od osam godina, prošle godine postala je jedna od dviju muslimanki izabranih u Kongres.

Trump: Omarova van kotrole, osim što “kontroliše” Nensi Pelosi

Američki predsednik Donald Trump optužio je danas ponovo na tviteru kongresmenku Ilhan Omar za antisemitske, anti-izraelske i izjave mržnje prema SAD.

Njegov komantar usljedio je dan pošto je Omar, demokrata iz Minesote, rekla da je suočena sa prijetnjama smrću nakon što je Trump postavio snimak u kome ona navodno ima ignorantski stav prema terorističkim napadima, 11. septembra 2001, prenijela je agencija AP.

Omar je optužila Trumpa za podsticanje desničarskog ekstremizma i zatražila je da prestane s tim.

Trump je, takođe, optužio i članicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi da je “izgubila kontrolu nad Kongresom” i da ništa nije uradila, te joj poručio da prije nego što odluči da odbrani Omarovu treba da pogleda njene ranije komentare.

On je dodao da je kongresmenka Omar van kontrole, “osim što ima kontrolu nad Nensi”.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.