NEKA JE OTIŠAO: ČOVJEK KOJI JE PREDLAGAO PROMJENE GRANICA U REGIJI: Trump otpustio savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da je otpustio savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Johna Boltona, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je putem Twittera saopćio da je u ponedjeljak navečer Boltona informisao o svojoj odluci, obećavši da će već naredne sedmice imenovati njegovog nasljednika.

– U velikoj mjeri se nisam slagao s mnogim njegovim prijedlozima, kao ni drugi u administraciji, pa sam zato zamolio Johna za njegovu ostavku, koja mi je jutros uručena – napisao je američki predsjednik.

– Zahvaljujem Johnu na usluzi. Imenovat ću novog savjetnika za nacionalnu sigurnost sljedeće sedmice – dodao je.

Američki predsjednik Donald Trump iznenada je otpustio svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jona Boltona zbog neslaganja u odnosu prema Sjevernoj Koreji, Iranu, Afganistanu i Rusiji, pri čemu je Bolton zauzimao znatno oštriji stav od Trumpa.

“Obavijestio sam Johna Boltona prošle noći da njegova usluge više nisu potrebne Bijeloj kući. Izrazito se nisam slagao s mnogim njegovim prijedlozima, kao i drugi u administraciji te sam stoga zatražio od Johna ostavku, koju sam dobio ovog jutra”, napisao je Trump na Twitteru.

Trump namjerava objaviti ime novog savjetnika za nacionalnu sigurnost idućeg tjedna.

Bolton, treći savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa, i vodeći “jastreb” u njegovoj administraciju tražio je od predsjednika oštriji stav prema brojnim državama, poput Sjeverne Koreje.

Bolton, glavni arhitekt Trumpove politike prema Iranu, također zagovarao oštriji pristup prema Rusiji, Afganistanu i Venezueli.

Slični članci

Sada već bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, preuzeo je tu dužnost u travnju 2018., od H. R. McMastera te se ponekad sukobljavao s državnim tajnikom Mikeom Pompeom, jednim od najvećih Trumpovih “lojalista” u administraciji.

“Ponudio sam ostavku sinoć i predsjednik Trump je rekao: ‘Razgovarajmo o tome sutra'”, napisao je na Twitteru John Bolton.

Trump se ponekad šalio s Boltonovim ratobornim i intervencionističkim imidžom te je navodno rekao u Ovalnom uredu, prilikom jednog susreta, da “John nikada nije vidio rat koji ne voli”.

“Svi znate velikog Johna Boltona. On će vas bombardirati. On će vam uzeti cijelu zemlju”, znao se našaliti Trump, predstavljajući Boltona vođama drugih zemalja.

Trumpov izaslanik za Sjevernu Koreju, Stephen Biegun, spominje se kao mogući Boltonov nasljednik.

“Biegun, poput Pompea razumije da je predsjednik predsjednik i da on donosi odluke”, rekao je za Reuters izvor blizak Bijeloj kući.

John Sullivan, zamjenik državnog tajnika za kojeg se očekuje da će biti imenovan veleposlanikom u Rusiji, također je jedan od kandidata.

Bolton se protivio mirovnom planu za Afganistan, koji uključuje primirje s talibanima te je protivnik povlačenja američkih snaga iz te zemlje.

Američki su dužnosnici rekli da je Bolton odgovoran za neuspjeh veljačkih pregovora u Hanoiu, s Kim Jong Unom preporučujući popis beskompromisno čvrstih zahtjeva koje je Kim odbio.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.