TRIPUT VEĆI RIZIK: Električni bicikli opasniji od konvencionalnih

Po istraživanju osiguravateljske kuće Allianz, rizik nesreće s fatalnim posljedicama triput je veći na električnom nego na konvencionalnom biciklu.

Čak i u zemljama u kojima su električni bicikli popularni, oni jedva čine nekoliko postotaka ukupnog broja bicikala. Prometni stručnjaci, međutim, upozoravaju da je njihov udio u nesrećama nesrazmjerno veći.

Po istraživanju osiguravateljske kuće Allianz, rizik nesreće s fatalnim posljedicama triput je veći na električnom nego na konvencionalnom biciklu. Odnosi se to na sve dobne skupine.

Primjerice, pretpostavlja se da u Njemačkoj ima 77 milijuna bicikala, a od toga su četiri milijuna električnih ili nešto manje od pet posto, po podacima tamošnjeg ministarstva prometa. No broj poginulih vozača električnih bicikala iznosi 18 posto u ukupnom broju biciklista.

Slični članci

Možda je to zato jer biciklisti na električnim biciklima prelaze više kilometara? Istraživanje pokazuje da su električni bicikli opasniji i na jednakoj udaljenosti. Statistike upućuju na to da na milijardu prijeđenih kilometara pogine 11,64 vozača električnih bicikala u usporedbi s 8,96 poginulih na konvencionalnim biciklima.

Istraživanje se odnosi na električne bicikle kojima je maksimalna dopuštena brzina 25 kilometara na sat. Izvor: Bljesak

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.