TREBAMO LI IM I MI OKRENUTI LEĐA: NATO podržava usaglašavanjima granica Srbije i Kosova, ne mareći za posljedice po BiH

Generalni sekretar Jens Stoltenberg podržava dijalog Srbije i Kosova i kad je reč o “mogućim usaglašavanjima granica”. Pri tome ne haje što Srbija jedva čeka na to, kako bi sutra zatražila promjenu granica i u Bosni

Sjevernoatlantski savez snažno podržava dijalog Srbije i Kosova i kad je reč o “mogućim usaglašavanjima granica” nada se da će dvije strane naći obostrano prihvatljivo rješenje, izjavio je u ponedjeljak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je to rekao uoči zasjedanja šefova diplomatija NATO-a u Briselu. koji će 5. decembra, zajedno s visokom predstavnicom Evropske unije Federicom Mogherini razmotriti “odnose NATO-a sa zemljama zapadnog Balkana”.

Na pitanje novinara da li Atlantski savez strahuje da bi po bezbjednost moglo imati posljedica rješenje u dijalogu Srbije i Kosova koje bi uključilo neke “korekcije granica”, Stoltenberg je kazao da “NATO snažno podržava dijalog Srbije i Kosova jer je to jedini način da se nađe odgovor za neriješena pitanja”. Pri tome nije mu palo na pamet da Srbija jedva čeka na to, kako bi sutra zatražila promjenu granica i u Bosni. Ili ga nije briga. Iako to neminovno znači novi rat.

Čelnik Atlantskog saveza je podsjetio da je nedavno i u Beogradu ukazao na izuzetnu važnost dijaloga Srbije i Kosova.

“Kad je riječ o mogućim graničnim usaglašavanjima, naglašavam da NATO podržava dijalog i nadam se da će dvije strane naći rješenje koje će biti prihvatljivo i za Srbiju, i za Kosovo”, izjavio je Stoltenberg.

Po njegovim riječima, “važno je da se svi činioci uzdrže od izazivačkih poteza i provokativnih poruka i nastoje da smanje zategnutosti i ostvare napredak”.

On je istakao da će “NATO nastaviti da bude prisutan na Kosovu, tamo je naša operativna misija Kfor, koja je značajna za stabilnost”.

“Kfor će i dalje biti nepristrasan, kako bismo bili sigurni da će stabilnost i bezbjednost biti zajamčeni i da će doći do napretka ka političkim naporima da se dođe do rješenja kroz političke pregovore”, zaključio je generalni sekretar NATO-a.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.