TOPIMO SE: UN tvrdi da će za 80 godina u BiH biti duplo manje ljudi

Bosna i Hercegovina je, prema posljednjim projekcijama Ujedinjenih nacija, treća u svijetu po padu broja stanovništva, poslije Moldavije i Bugarske, a procjene su da bi se do 2100. godine stanovništvo u BiH moglo prepoloviti. Stručnjaci BiH upozoravaju da bi se, uz dosadašnji trend iseljavanja, to moglo desiti i prije.

U nešto povoljnijoj poziciji su zemlje u regionu, Srbija i Hrvatska, gdje se negativan prirodni priraštaj nadoknađuje useljenicima, prevashodno onim iz Bosne i Hercegovine. Tako se Srbija nalazi na 12. a Hrvatska na 14. mjestu UN-ovih projekcija o padu broja stanovništva. Crna Gora je na 21. a Makedonija na 24. mjestu.

Profesor Hasan Zolić, stručnjak iz oblasti statistike i demografije, objašnjava za Klix.ba da Bosna i Hercegovina gubi stanovništvo po dva osnova, negativan prirodni priraštaj i negativan migracioni saldo.

„Bosna i Hercegovina je od davnina poznata po negativnom migracionom saldu, još iz vremana Osmanskog carstva, Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije, SFR Jugoslavije, ali je problem što se sada više ne iseljava po jedan član porodice nego se iseljavaju čitave porodice. To znači da se gubi radno-aktivno stanovništvo“, upozorava Zolić.

Slični članci

Napominje da je najveći problem što se iseljava ono stanovništvo koje je u reprodukcionom ciklusu, što se u isto vrijeme odražava i na negativan prirodni priraštaj, odnosno natalitet, i na negativan migracioni saldo.

„Postoji osnova da ostvare projekcije Ujedinjenih nacija ukoliko se nastavi sa ovakvom populacionom politiku, vezanoj za natalitet, ali i ekonomskom politikom i političkom situacijom, vezanoj za odlazak mladih. Mi nemamo potencijal da to zaustavimo. To je nemoguće“,  kategoričan je Zolić.

Navodi da je Bosna i Hercegovina prva u svijetu po odlasku medicinskog osoblja, a da bi se iseljavanje moglo omasoviti poslije Nove godine usvajanjem novog zakona o useljavanju u Njemačkoj.

„Tržište u zemljama Evrope, naročito u Njemačkoj, uvozi radnu snagu. Njemačko društvo stari tako da njima treba radna snaga da bi održavali dosadašnji nivo proizvodnje ili ga povećavali“, zaključuje profesor Hasan Zolić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.